Francuska nakon sedam godina ponovno otvorila ambasadu u Libiji

Većina diplomata i drugih stranaca su napustili sjevernoafričku zemlju nakon učestalih napada i otmica.

Ambasadorica Francuske u Libiji je Beatrice le Fraper du Hellen (AFP)

Francuska je ponovno otvorila svoju ambasadu u Libiji nakon što je bila zatvorena sedam godina, jer je nesigurnost bila u porastu u zemlji nakon revolucije 2011. godine. Ponovno otvaranje francuske ambasade je još jedan znak postepenog vraćanja stabilnosti.

Predstavništvo Francuske je nastavilo u ponedjeljak sa svojim djelatnostima iza visokog zida koji opasuje kompleks u kojem se nalazi nova zgrada na periferiji Tripolija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio ponovno otvaranje prošle sedmice nakon razgovora u Parizu sa čelnikom libijskog novopostavljenog predsjedničkog vijeća, Mohamedom al-Manafijem.

Libija je zapala u haos nakon što je prije desetak godina diktator Muammar Gaddafi svrgnut i ubijen tokom puča koji je podržavao NATO, nakon čega su se brojne snage borile za vlast u zemlji.

Većina diplomata i drugih strana su napustili sjevernoafričku zemlju nakon učestalih napada i otmica. Posebno se ističe napad na američki konzulat u istočnom gradu Benghaziju u septembru 2012, kada je ubijen američki ambasador Chris Stevens i troje drugih Amerikanaca.

Francuska ambasada je bila meta napada automobilom-bombom u aprilu 2013, kada su ranjena dvojica žandarma. Nakon toga je ambasada je prvo premještena u hotel, nakon čega je u julu 2014. premještena u Tunis, poput većine stranih misija.

Borbe su zaustavljene tek prošle godine, a zvanično primirje potpisano u oktobru je propraćeno formiranjem nove Vlade nacionalnog jedinstva (GNU).

Italija je već 2017. vratila svoju ambasadu u Tripoli, dok će nekoliko drugih zemalja, poput Egipta, Grčke i Malte, slijediti poteze Francuske.

Izvor: Al Jazeera i agencije