Brazil: Zdravstveni sistem pred kolapsom, raste broj preminulih od korona virusa

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je nacija na rubu još veće nesreće.

U Brazilu je dvije doze vakcine protiv COVID-19 primilo manje od dva posto građana (AP)

Brazil je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom korona virusa u kojoj je registrovana četvrtina ukupnih smrtnih slučajeva od COVID-19 u svijetu, prenosi Anadolija.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je nacija na rubu još veće nesreće.

Sedmodnevni prosjek od 2.400 smrtnih slučajeva u zemlji dosegao je 3.000 u roku od nekoliko sedmica. To je gotovo najgori nivo koji je vidio SAD, iako Brazil ima dvije trećine stanovništva. U petak je zabilježno 3.650 smrtnih slučajeva i postoji zabrinutost da bi broj uskoro mogao iznositi i 4.000.

Miguel Nicolelis, profesor neurobiologije sa Univerziteta Duke, upozorio je da će ukupan broj preminulih od posljedica zaraze dosegnuti 500.000 do jula, a premašiti američke brojke do kraja godine.

Sljedeća faza je kolaps zdravstvenog sistema

“Prekoračili smo nivo koji nikada nismo mogli zamisliti za zemlju koja ima javni zdravstveni sistem, historiju efikasnih imunizacijskih kampanja i zdravstvene radnike koji su bez premca u svijetu”, rekao je Nicolelis, koji je epidemiolog.

Poručio je da je “sljedeća faza kolaps zdravstvenog sistema”.

Doktor Jose Antonio Curiati, nadzornik u bolnici das Clinicas u Sao Paulu, najvećem bolničkom kompleksu u Latinskoj Americi, rekao je da su kreveti u toj bolnici puni, a pacijenti i dalje pristižu.

Ranije ovog mjeseca na sjeveroistoku Piauije, medicinska sestra Polyena Silveira plakala je pored COVID pacijenta koji je umro na podu zbog nedostatka kreveta u bolnici. Fotografija se brzo proširila društvenim mrežama i bila je poziv vlastima za buđenje.

Brazilski državni institut za nauku i tehnologiju “Fiocruz” pozvao je u utorak na 14-dnevnu blokadu kako bi se prijenos smanjio za 40 posto.

Bolsonaro se protivi mejrama

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro protivi se mjerama kao što su ograničavanje kretanja, nošenje maski, a kritikovao je i mjere donešene za područje Rio de Janeira.

Naime, u Rio de Janeiru od 5. marta zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i trgovina nakon 21 sat i uveden je policijski sat od 23 do 5 sati po lokalnom vremenu.

Više od 500 najutjecajnijih ekonomista i rukovodilaca u državi ove sedmice napisalo je otvoreno pismo pozivajući na masovnu vakcinaciju i osuđujući trenutnu situaciju kada su mjere u pitanju. Rekli su da je kontroverza oko ekonomskih učinaka socijalne distance  lažna dilema i da bi svi nivoi vlasti trebali biti spremni za provođenje hitnog zaključavanja.

U Brazilu je dvije doze vakcine protiv COVID-19 primilo manje od dva posto građana, što stručnjaci smatraju sramotnim za zemlju koja se dugo smatra globalnim modelom za programe vakcinacije.

Izvor: Agencije