Libija zahtijeva odlazak stranih snaga i plaćenika

Ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush je pozvala na ubrzanje povratka stranih ambasada i misija u Libiji i olakšavanje izdavanja viza Libijcima.

Vlada Libije uspostavljena je 2015. godine, na osnovu sporazuma na inicijativu Ujedinjenih naroda (EPA)

Libijska ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush pozvala je u četvrtak na odlazak svih stranih snaga i plaćenika iz zemlje.

“Ponavljamo potrebu za hitnim odlaskom svih plaćenika iz Libije”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tripoliju s francuskim, njemačkim i italijanskim kolegama.

Pozvala je na ubrzanje povratka stranih ambasada i misija u Libiji i olakšavanje izdavanja viza Libijcima.

“Libijska stabilnost pozitivno utječe na sve susjedne zemlje, uključujući Evropu”, kazala je Mangoush.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Haftara podržava nekoliko zemalja

Vlada Libije uspostavljena je 2015. godine na osnovu sporazuma i na inicijativu Ujedinjenih naroda, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog ofanzive snaga odmetnog libijskog generala Khalife Haftara.

Pod pokroviteljstvom UN-a 23. oktobra 2020. godine postignut je prekid vatre, kojeg povremeno krše Haftarove snage.

Haftara podržava nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat, Rusiju i Francusku.

Libijski delegati 5. februara ove godine izabrali su Mohammada Younesa Menfija za predsjednika privremenog Predsjedničkog vijeća Libije, a Abdula Hamida Dbeibaha za premijera.

Na Forumu za libijski politički dijalog, organiziranom u novembru prošle godine pod vodstvom UN-a, odlučeno je da izbori u zemlji budu održani 24. decembra 2021. godine.

Izvor: Agencije