Visoki saudijski zvaničnik prijetio smrću izvjestiteljici UN-a

Neimenovani diplomata je na sastanku sa predstavnicima UN-a dva puta rekao da će se ‘pobrinuti’ za Agnes Callamard, piše Guardian.

Agnes Callamard kazala je da su prijetnje iznesene na sastavnu u Ženevi (Reuters)
Agnes Callamard kazala je da su prijetnje iznesene na sastavnu u Ženevi (Reuters)

Visoki saudijski zvaničnik prijetio je smrću specijalnoj izvjestiteljici Ujedinjenih nacija Agnes Callamard, zbog istrage koju je vodila o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izvijestio je Guardian.

U intervju britanskim novinama, odlazeća izvjestiteljica UN-a o vansudskim ubistvima rekla je da ju je kolega iz UN-a u januaru 2020. obavijestio da je neimenovani saudijski zvaničnik na sastanku sa ostalim UN-ovim dužnosnicima dva puta prijetio da će se „pobrinuti“ za Callamard.

Dodala je da su njene kolege te komentare shvatile kao „prijetnju smrću“.

Callamard, državljanka Francuske, ovog mjeseca preuzet će dužnost generalnog sekretara organizacije za ljudska prava Amnesty International, prema medijskim izvještajima.

Tražila istragu protiv Bin Salmana

Bila je prvi zvaničnik koji je istražio ubistvo kolumniste Washington Posta, kojeg su saudijski agenti likvidirali u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018., te napisao detaljan izvještaj.

Khashoggi je često pisao kritičke osvrte o saudijskog vladi.

U izvještaju na 100 strana, objavljenom u junu 2019., Callamard je konstatovala da Khashoggijeva smrt predstavlja „vansudsko ubistvo za koje je odgovorna država Saudijska Arabija“.

Dodala je da bi zbog ubistva trebalo istražiti i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Prošlog mjeseca objavljen je izvještaj američke obavještajne zajednice u kojem također stoji da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio Khashoggijevo ubistvo.

U izvještaju Callamard stoji da je za Khashoggijevo ubistvo odgovorna država Saudijska Arabija (Al Jazeera)

Saudijska Arabija odbacila je navode iz izvještaja, nazivajući ih „lažnim i neprihvatljivim“.

Callamard tvrdi da su prijetnje iznesene na sastavku visokog nivoa, na kojem su bili zvaničnici Ujedinjenih nacija i saudijske diplomate sa sjedištem u Ženevi.

Rekla je i to da su Saudijci kritikovali njen rad na istrazi o ubistvu Khashoggija, izražavajući ljutnju zbog zaključaka koje je donijela, dodaje Guardian. Saudijski zvaničnici tada su, također, tvrdili da je Callamard primila novac od Katara, što je fraza koja se često koristi protiv kritičara vlasti iz Rijada.

‘Te prijetnje kod mene ne pale’

Callamard je rekla da je jedan od saudijskih zvaničnika navodno rekao da je primio telefonske pozive od osoba koje su bile spremne „pobrinuti se za nju“, kaže se u tekstu.

Nakon glasne reakcije predstavnika UN-a, ostali prisutni Saudijci pokušali su ih uvjeriti da te komentare ne treba shvatiti ozbiljno.

No, nakon što je grupa Saudijaca napustila prostoriju, neimenovani dužnosnik je ostao i ponovio prijetnje preostalim predstavnicima UN-a, rečeno je Callamard.

Taj zvaničnik je rekao da zna ljude koji su ponudili „da se pobrinu za problem, ukoliko vi to ne učinite“.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na tvrdnje Callamard.

„Znate, te prijetnje kod mene ne pale. To me nije zaustavilo da radim ono što je ispravno“, rekla je Callamard.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO