S. Koreja: Prvi raketni test u Bidenovom mandatu

Nova američka administracija uzalud pokušava uspostaviti kontakt sa sjevernokorejskim čelništvom.

Američki dužnosniti tvrde da je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je tokom vikenda dvije rakete kratkog dometa, rekli su američki dužnosnici u utorak, ali Washington je umanjio važnost tog prvog testa izvedenog za Bidenove administracije i rekao da je SAD i dalje otvoren za dijalog s Pjongjangom.

Dva američka dužnosnika, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su za Reuters da je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa, ali nisu ulazili u pojedinosti.

“Upoznati smo s lansiranjem dva projektila”, rekao je jedan od njih, prenijela je Hina.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je preuzeo dužnost u januaru, rekao je novinarima tokom posjete Ohiju, komentirajući lansiranje: “Vidimo da se malo toga promijenilo”.

Od februara, nova američka administracija uzalud pokušava uspostaviti kontakt sa sjevernokorejskim čelništvom.

Revizija američke strategije

Administracija Joea Bidena pri kraju je revizije strategije prema Sjevernoj Koreji, rekao je jedan visoki američki dužnosnik, nakon pokušaja direktne diplomatije njegovog prethodnika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, što nije dovelo do denuklearizacije zemlje.

Ako se potvrdi lansiranje, bit će to prvi uočeni sjevernokorejski test od aprila, kada su s istočne obale lansirane krstareće rakete kratkog dometa.

“Ne smatramo da ta aktivnost znači zatvaranje vrata” dijalogu, istakao je američki dužnosnik.

Nekoliko stručnjaka ocijenilo je da se vjerovatno radi o krstarećim raketama, što je relativno umjeren odgovor na zajedničke vojne manevre koje su Washington i Seoul upravo izveli, dodaje Beta.

Izvor: Agencije