Izrael oduzeo VIP propusnicu palestinskom ministru vanjskih poslova

Riyad Maliki će ubuduće morati tražiti dozvolu Izraela za putovanje u inostranstvo.

Potez Izraela izgleda kao osveta zbog palestinske podrške istrazi ratnih zločina (EPA)

Izrael je oduzeo VIP propusnicu palestinskom ministru vanjskih poslova Riyadu Malikiju pošto se vratio na Zapadnu obalu nakon posjete Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, potvrdili su izraelski i palestinski zvaničnici.

Taj potez izgleda kao izraelska osveta zbog palestinske podrške istrazi ratnih zločina međunarodnog suda protiv Izraela.

Jedan palestinski zvaničnik je rekao da je ministar Maliki zaustavljen kada je ušao na Zapadnu obalu iz Jordana preko graničnog prelaza koji kontroliše Izrael, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Malikiju je oduzeta VIP propusnica, rekao je taj anonimni zvaničnik, a oduzimanje tog statusa će mu otežati da prolazi kroz izraelske vojne kontrolne punktove na Zapadnoj obali, a za putovanje u inostranstvo bit će mu potrebna dozvola Izraela.

Anonimni izraelski zvaničnici su potvrdili događaj, rekavši da se pitanja postave sigurnosnoj agenciji Shin Bet koja je odbila da ga komentariše.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanyahua je također odbio dati komentar.

Glavna tužiteljica suda u Hagu Fatou Bensoud najavila je početkom ovog mjeseca pokretanje istrage mogućih ratnih zločina Izraela počinjenih na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom pojasu Gaze.

Očekuje se da će istraga obuhvatiti postupke izraelske vojske u ratu 2014. između pripadnika Hamasa i tokom velikih protesta četiri godine kasnije duž granice pojasa Gaze i Izraela, kada su ubijeni ili ranjeni deseci Palestinaca.

Maliki tražio ubrzanje istrage

Također će se istražiti politika izraelskog naseljavanja Zapadne obale i anektiranog Istočnog Jerusalema, teritorija osvojenih u Šestodnevnom ratu 1967. godine na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da se ministar Maliki sastao sa tužiteljicom u četvrtak i apelovao na nju da ubrza istragu kako bi se “okončala era nekažnjavanja i otvorio put odgovornosti” Izraela.

Istraga se pokreće na zahtjev Palestinaca, koji su se pridružili sudu 2015. godine, pošto su dobili status zemlje nečlanice, posmatrača u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da sud također istraži nasumično raketiranje izraelskih civilnih područja iz pojasa Gaze, kojim vlada Hamas.

Izraelski zvaničnici su oštro osudili istragu, optuživši sud za pristrasnost i tvrdeći da nema jurisdikciju, jer Palestinci nemaju državu.

Izrael nije član suda ali građani te države mogu biti uhapšeni u inostranstvu ako se izdaju potjernice.

Sud je prošle sedmice zvanično obavijestio obje strane o istrazi i dao im rok od mjesec da traže odlaganje ako dokažu da vode sopstvene istrage.

Izvor: Agencije