Komisija: U Francuskoj 10.000 djece seksualno zlostavljano u crkvama

Izvještaj se odnosi na period od 1950. godine, a finalna verzija bit će objavljena u oktobru.

Komisija je prikupila svjedočenja 6.500 osoba, a navela je i podatke o smrtno stradalim i osobama koje nisu željele govoriti (EPA)
Komisija je prikupila svjedočenja 6.500 osoba, a navela je i podatke o smrtno stradalim i osobama koje nisu željele govoriti (EPA)

Komisija za istraživanje seksualnog zlostavljanja u crkvama (CIASE) saopćila je kako je u Francuskoj od 1950. godine u crkvama zlostavljanju bilo izloženo najmanje 10.000 djece.

Podaci izvještaja koji je predstavio Jean Marc Sauve, čelnik CIASE-a, dobiveni su na osnovu iskaza svjedoka i crkvenih arhiva, pojašnjava Anadolija.

Komisija je prikupila svjedočenja 6.500 osoba, a navela je i podatke o smrtno stradalim i osobama koje nisu željele govoriti o seksualnom zlostavljanju koje su pretrpjele.

U izvještaju se navodi kako je u toj zemlji od 1950. godine više od 10.000 djece bilo žrtva zlostavljanja koja su provodili svećenici pedofili.

‘Među svećenicima više od 1.500 pedofila’

CASE je nakon osnivanja 2018. godine saopćio da pretpostavlja da je oko 3.000 osoba bilo žrtva seksualnog zlostavljanja u crkvenim krugovima.

Sauve je u junu prošle godine kazao da se pretpostavlja da je među svećenicima više od 1.500 pedofila.

Finalna verzija izvještaja CIASE-a bi trebala biti objavljena u oktobru ove godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO