Bijela kuća: Čuvamo vakcine AstraZenece za Amerikance

Američki dužnosnici poručili su Evropsko uniji da ne očekuje pošiljke vakcine iz SAD-a u skorije vrijeme.

AstraZeneca je proizvela doze svoje vakcine u SAD-u koje ga tek trebaju odobriti (EPA)

Sjedinjene Američke Države čuvaju zalihu doza vakcine AstraZenece kako bi se vakcine mogle brzo podijeliti Amerikancima čim dobije odobrenje američkog medicinskog regulatora, izjavbio je visoki dužnosnik Bijele kuće.

AstraZeneca je proizvela doze svoje vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama koje ga tek trebaju odobriti.

Vakcina razvijena u saradnji s Oxfordom odobrena je za upotrebu u Evropskoj uniji i brojnim zemljama.

Američki dužnosnici rekli su EU da ne očekuje pošiljke vakcine iz SAD-a u skorije vrijeme, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Imamo malu zalihu AstraZenece, pa ako bude odobreno, možemo podijeliti tu zalihu Amerikancima”, rekao je Jeffrey Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv COVID-19.

Odobrenje se očekuje početkom aprila

The New York Times objavio je ove sedmice da su u SAD-u već proizvedeni deseci miliona doza vakcine AstraZenece i da se nalaze u proizvodnim pogonima.

AstraZeneca je u februaru objavila da očekuje da će vakcina dobiti odobrenje SAD-a za hitnu upotrebu početkom aprila i da će odmah moći dostaviti 30 miliona doza širom SAD-a.

Stav SAD-a mogao bi ugroziti napore AstraZenece da se približi ispunjavanju ugovorne obveze s Unijom i dostavi joj 180 miliona doza u drugom kvartalu.

AstraZeneca je rekla EU ranije ove godine da će smanjiti svoju pošiljku u drugom kvartalu na manje od 90 miliona doza, kazali su evropski izvori Reutersu, nakon što je već smanjila pošiljke u prva tri mjeseca 2021. godine.

SAD među predvodnicima vakcinacije

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ove sedmice da će administracija prvo Amerikancima podijeliti vakcine protiv korona virusa, ali će kompletan višak podijeliti sa svijetom.

SAD je jedan od predvodnika vakcinisanja u svijetu.

Distribuirano je više od 130 miliona doza, a iskorišteno je gotovo 100 miliona doza, pokazuju savezni podaci od četvrtka.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su u petak da je 65 posto Amerikanaca iznad 65 godina primilo vakcinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO