U Izrael doputovao prvi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata

Al Khajah je prošlog mjeseca imenovan za prvog ambasadora UAE-a u Izraelu.

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela su 15. septembra prošle godine uz posredstvo Sjedinjenih Američkih Država potpisale sporazum o normalizaciji odnosa (EPA)

Prvi imenovani ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Izraelu doputovao je danas u Tel Aviv, prenosi agencija Anadolija.

“Prvi ambasador iz Emirata Mohammad Mahmoud Al Khajah doputovao je na aerodrom Ben Gurion“, objavio je portal “The Israel“ koji je povezan s izraelskim Ministarstvom vanjskih poslova.

Isti izvor javlja da će Al Khajah već danas predati akreditivno pismo izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu.

Al Khajah je prošlog mjeseca imenovan za prvog ambasadora UAE-a u Izraelu.

S druge strane, Izrael je za šefa privremene diplomatske misije u Dubaiju imenovao Eitana Na’eha.

Prekidanje bojkota

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela su 15. septembra prošle godine uz posredstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpisale sporazum o normalizaciji odnosa. Ceremonija u Bijeloj kući je izazvala oštre kritike palestinskog rukovodstva koje je poručilo da normalizacija odnosa sa Izraelom predstavlja izdaju palestinskog pitanja.

Bojkot Izraela dugo godina je bio zajednički stav arapskih zemalja zbog izraelske okupacije palestinske teritorije. UAE su prošle godine prve odustale od dogovora, a nakon toga i Bahrein.

Izvor: Agencije