Tužitelj: Optužnica protiv Trumpa konkretna i s čvrstim dokazima

Kongresmen Jamie Raskin obećao je da će ‘izbjeći duge dosadne lekcije te prikazao desetominutni film koji je senatore vratio u događaje 6. januara na Capitolu.

Bivši profesor prava otvorio je suđenje bivšem predsjedniku SAD-a pred Senatom (EPA)

Optužnica protiv Donalda Trumpa temelji se na “konkretnim i čvrstim dokazima”, izjavio je u utorak demokrat i tužitelj u procesu Jamie Raskin, otvarajući suđenje bivšem predsjedniku SAD-a pred Senatom prikazom videosnimke.

Kongresmen Raskin, bivši profesor prava, obećao je senatorima da će “izbjeći duge dosadne lekcije” te je prikazao desetominutni film koji je senatore vratio u događaje 6. januara na Capitolu, kada je rulja upala u zgradu osporavajući pobjedu demokratskog predsjednika Joea Bidena.

U videosnimci nasilnog upada u Kongres i haosa koji je slijedio i završio smrću pet osoba montirani su isječci zapaljivog Trumpovog govora pred njegovim pristalicama u Washingtonu u trenutku kada je u Kongresu trajao postupak potvrde Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima.

Prvi kojem se sudi nakon isteka mandata

“Borite se svim snagama”, poručio je Trump svojim pristalicama prije nego što su nasilno prodrli u hram američke demokratije.

Ta je sekvenca ključna za optužnicu u Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu i gdje je optužen za “poticanje pobune”.

Trump je prvi američki predsjednik kojemu se sudi nakon isteka mandata.

Stoga Trumpov advokatski tim temelji odbranu na tvrdnji da se postupkom krši Ustav, jer Senat ne može suditi čovjeku koji je sada običan građanin.

Pravna rasprava obilježit će prvi dan suđenja te će senatori na kraju rasprave glasati hoće li postupak nastaviti ili odbaciti.

“Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva,  jer je postupak počeo kada je Trump još bio na dužnosti”, rekao je Rasking.

“Nema nikakve dvojbe o činjenici da je Senat nadležan suditi mu.”

Za presudu treba dvotrećinska većina

O ustavnosti se odlučuje jednostavnom većinom, pa kako demokrati imaju kontrolu nad Gornjim domom, izgledno je da se postupak nastavi.

Prema američkom Ustavu, potrebna je dvotrećinska većina za izricanje presude o krivici.

Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17.

Zato Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom iduće sedmice.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Capitol narušio je njegovu popularnost – što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se opet kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Izvor: Agencije