Svaki šesti Rus gleda negativno na Putina nakon Navaljnijevog videa

Anketa Levada Center, koji nije povezan s vlastima, pokazala je da je 26 posto odraslih Rusa pratilo istragu zatvorenog opozicionara, dok 31 posto nije čulo za nju.

Sedamnaest posto ispitanih reklo je da ima lošije mišljenje o Vladimiru Putinu (EPA)

Svaka šesta osoba zauzela je negativan stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon što je zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni objavio video u kojem se ruski čelnik povezuje s luksuznom palačom.

U dvosatnom filmu naziva Palača za Putina, koji je, kako tvrdi Navaljni, prvenstveno priča o podmićivanju, detaljno je pokazano veličanstveno imanje na obali Crnog mora površine od gotovo 18.000 metara kvadratnih.

Autori filma tvrde da je okolni prostor skoro 40 puta veći od Kneževine Monaco i da je zdanje navodno koštalo 100 milijardi rubalja (1,12 milijardi eura), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Do sada 110 miliona pregleda

Prema navodima Fondacije protiv korupcije iznesenima u filmu, “palaču” su finansirala ruske državne firme Rosneft i Transneft, a obje vode dvojica bliskih Putinovih prijatelja, Igor Sečin i Nikolaj Tokarjev.

Video je prikupio 110 miliona pregleda na YouTubeu od kako je objavljen 19. januara, a Navaljnijevi saveznici koriste ga kako bi ohrabrili ljude da sudjeluju u protestima protiv Kremlja.

Poslovni čovjek Arkadij Rotenberg, Putinov bivši džudo partner, kazao je da je palača njegova, nakon što je Putin rekao učenicima da palača ne pripada njemu ili njegovoj porodici.

Anketa, koju je objavio Levada Center, koji nije povezan s vlastima, pokazala je da je 26 posto odraslih Rusa – ili svaki četvrti – pratilo Navaljnijevu istragu, dok 31 posto nije čulo za nju.

Anketirano 1.616 odraslih osoba

Sedamnaest posto ispitanih reklo je da ima lošije mišljenje o Putinu nakon što su ga gledali, iako je 77 posto kazalo da se njihovo mišljenje o njemu nije promijenilo.

Navaljnijev saveznik Leonik Volkov zadovoljan je nalazima.

“Kad ljudi gledaju, to djeluje”, napisao je Volkov na Twitteru.

“Sedamnaest posto onih koji su to vidjeli i rekli da negativnije gledaju na Putina puno je. Govorimo o milionima ljudi. To je bitka – u direktnom smislu – za umove Rusa.”

U anketi Levade sudjelovalo je 1.616 odraslih osoba širom zemlje, a provedena je od 29. januara do 2. februara.

Izvor: Agencije