Rusija: Sputnik V će biti dostupan u EU-u tek u maju ili junu

Vakcina se daje u dvije doze, a Evropska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Evropskoj uniji.

Agencija RIA Novosti prenosi da je u RDIF-u rečeno da imaju zvanični potvrdu EMA da je njihova prijava prihvaćena (EPA)
Agencija RIA Novosti prenosi da je u RDIF-u rečeno da imaju zvanični potvrdu EMA da je njihova prijava prihvaćena (EPA)

Rusija ne vjeruje da je moguće dostaviti svoju vakcinu Sputnik V Evropskoj uniji prije maja ili juna, rekao je u utorak čelnik zaklade zadužene za distribuciju vakcina, prenosi Hina.

Kirilj Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), za državnu televiziju Rossiya 24 rekao je kako “su velike dostave u EU moguće samo nakon dovršetka masovnog vakcinisanja u Rusiji“.

RDIF je odgovoran za međunarodnu prodaju Sputnika V koji je već odobren u nizu zemalja.

Vakcina se daje u dvije doze, a Evropska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Evropskoj uniji.

EU se nosi sa nestašicom vakcina

Ako bi bio odobren, Sputnik V bi pomogao EU-u koja se nosi s nestašicom vakcina, suprotno dogovoru sa zapadnim proizvođačima koji su se ranije obvezali na dostavu većih količina.

“Nadamo se da će naša prijava biti brzo provjerena i da u toj proceduri neće biti političkih argumenata, nego da će se evaluirati na temelju činjenica“, rekao je Dmitriev.

Sputnik V je 91 posto djelotvoran protiv COVID-a 19, pokazalo je istraživanje objavljeno prošle sedmice u medicinskom časopisu The Lancet.

Predat zahtjev za registraciju

Ruski direktni investicioni fond (RDIF) podnio je 29. januara Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) zahtjev za registraciju vakcine Sputnjik V, a naučne konsultacije sa EMA-om održane su 19. januara, saopćeno je iz RDIF-a.

“RDIF je 29. januara podnio zahtjev za registraciju vakcine Sputnjik V Evropskoj uniji i pokrenuo postupak za dostavljanje dosijea sa informacijama o vakcini”, saopćeno je iz RDIF-a, prenosi Tanjug agenciju TASS.

Agencija RIA Novosti prenosi da je u RDIF-u rečeno da imaju zvanični potvrdu EMA da je njihova prijava prihvaćena.

Završene konsultacije

Prethodno je EMA saopćila da su završene konsultacije sa tvorcima ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V i da “sada može da se podnese zahtjev” za registraciju vakcine u EU, prenio je portal Sputnik.

“U ovoj fazi možemo da kažemo da je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja održao naučne konsultacije sa EMA o vakcini protiv COVID-a 19 Sputnik V (poznatoj i kao Gam-COVID-Vac). Kao sljedeći korak kompanija može da pripremi zahtjev za dobijanje potvrde o registraciji”, izjavio je sagovornik Sputnika.

Predstavnik Evropske agencije za lijekove tvrdi da Agencija zasad nije primila zahtjev za registraciju vakcine Sputnik V i da se o rokovima za dobijanje odobrenja od EMA-e za tržište Evropske unije može razgovarati nakon što zahtjev stigne.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO