Grčka: Novo ograničenje međunarodnih i domaćih letova

Strani putnici će biti podvrgavani nasumičnoj provjeri po dolasku i u slučaju da test bude pozitivan bit će u karantinu 14 dana.

Samo oni međunarodni putnici koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati mogu da uđu u Grčku (Reuters)
Samo oni međunarodni putnici koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati mogu da uđu u Grčku (Reuters)

Uprava za civilno zrakoplovstvo Grčke najavila je danas novo produženje zračnih direktiva za ograničenja domaćih letova do 15. februara i međunarodnih letova do 22. februara.

Što se tiče domaćih letova, samo esencijalna putovanja su dozvoljena na svim aerodromima u zemlji i uključuju putovanja iz zdravstvenih razloga, u poslovne svrhe, iz objektivnih porodičnih razloga (spajanje porodice) i povratak osoba koje imaju stalni boravak, prenosi Tanjug pozivajući se na novinsku agenciju ANA.

Kada je riječ o međunarodnim letovima, ograničenja su produžena i važit će do ponedeljka, 22. februara u 06:00 ujutru – to je zabrana ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja koji nisu zemlje članice Evropske unije i šengenskog sporazuma.

Zabrana se ne odnosi na Britaniju, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Izrael.

Obavezna karantina

Svi putnici koji ulaze u Grčku iz bilo koje strane države, uključujući države članice Evropske unije, podliježu obaveznim mjerama predostrožnosti kod kuće ili u mjestu privremenog boravka navedenom na obrascu PLF, sedam dana, osim ako ne ostaju u Grčkoj kraće, u kojem slučaju privremeno ograničenje važi za taj period, odnosno do njihovog odlaska.

Pored toga, strani putnici će biti podvrgavani nasumičnoj provjeri po dolasku i u slučaju da test bude pozitivan na korona virus bit će u karantinu 14 dana.

Suspenzija letova između Grčke i Turske je produžena.

Što se tiče međunarodnih putnika, samo oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati mogu da uđu u Grčku.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO