SAD neće mijenjati stav prema Kini u pogledu kršenja ljudskih prava

State department je poručio da je duboko uznemiren izvještajima o seksualnom zlostavljanju u logorima za Ujgure i druge muslimane u pokrajini Xinjiang.

State Department je saopštio da je američki državni sekretar Antony Blinken poručio svom kineskom kolegi Yang Jiechiju da će se SAD idalje zalagati za poštivanje ljudskih prava (Reuters)
State Department je saopštio da je američki državni sekretar Antony Blinken poručio svom kineskom kolegi Yang Jiechiju da će se SAD idalje zalagati za poštivanje ljudskih prava (Reuters)

State Department je saopštio da je američki državni sekretar Antony Blinken poručio svom kineskom kolegi Yang Jiechiju u telefonskom razgovoru jučer da će se Sjedinjene Američke Države zalagati za poštivanje ljudskih prava i demokratskih vrijednosti u Xinjiangu, na Tibetu i Hong Kongu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je Blinken zatražio od Kine da osudi vojni puč u Mijanmaru i ponovio je da će Washington sarađivati sa saveznicima u Tajvanskom moreuzu i da Kinu smatra odgovornom za posljednje napetosti u toj regiji, navodi britanska novinska agencija.

State department je dan ranije poručio da je duboko uznemiren izvještajima o seksualnom zlostavljanju žena u logorima za etničke Ujgure i druge muslimane u kineskoj autonomnoj pokrajini Xinjiang.

Odnos dvije najveće svjetske ekonomije dostigao je najnižu tačku u posljednjih nekoliko decenija za vrijeme mandata Donalda Trumpa, a kineski zvaničnici izrazili su oprezni optimizam da će se oni poboljšati pod upravom administracije Joea Bidena.

Kina za za poboljšanje odnosa sa SAD-om

Portparol kineskog ministarstva vajnskih poslova Wang Wenbin u petak je poručio da su zajednički interesi dvije zemlje nadmašili njihove razlike i pozvao SAD na kompromis i poboljšanje odnosa sa Kinom.

Agencija navodi da je predsjednik Biden nazvao nedavno Kinu najozbiljnijim konkurentom SAD-a i rekao da je Washington uprkos kineskim ugrožavanjima ljudskih prava, intelektualne svojine i međunarodnog poretka spreman za saradnju sa Pekingom kada je to u interesu Amerike.

Kineski državni list na engleskom Global Times ocjenjuje danas da će Bidenova administracija nastaviti da razgovara oštro, ali da će poboljšavati saradnju u nekim oblastima za razliku od Trumpa koji je samo podsticao suprostavljenost SAD-a i Kine, navodi Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO