Biden će prekršiti praksu i Trumpu uskratiti obavještajne brifinge

Biden nije želio spekulirati o tome šta bi se moglo dogoditi, no rekao je da Trump jednostavno više ne treba te podatke.

Prema napisima američkih medija, Trump je pokazao malo interesa prema brifinzima obavještajnih agencija tokom mandata, a Biden ih čita na dnevnoj bazi (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden ne želi svome prethodniku Donaldu Trumpu nastaviti davati pristup povjerljivim obavještajnim podacima, kao što je to inače praksa, rekao je u intervju za CBS, prenosi Hina i dpa.

Trump je pokazao “nestabilno ponašanje” te bi mogao u javnost izići s povjerljivim podacima, rekao je Biden u intervjuu za CBS-u koji je objavljen u petak navečer po američkom vremenu.

Biden nije želio špekulirati o tome šta bi se moglo dogoditi, no rekao je da Trump jednostavno više ne treba te podatke.

Predsjednik je naglasio da njegova procjena nije povezana s Trumpovim poticanjem svojih pristaša da nasilno upadnu u Kapitol početkom siječnja.

“Koja je vrijednost toga da mu dajem obavještajne podatke, koji bi učinak od toga svega mogao imati, osim toga da bi se mogao poskliznuti i nešto reći”, zapitao se Biden.

Njegov cijeli intervju u CBS-u trebao bi se prikazati u nedjelju.

Dijeljenje obavještajnih podataka

Bivši američki predsjednici uglavnom nastavljaju dijeliti obavještajne podatke, no prije nego što ih Trump može dobiti, Biden se mora s time složiti.

Kritičari su optužili Trumpa da je nekoliko puta tokom svoga mandata otkrivao povjerljive podatke.

Prema napisima američkih medija, pokazao je malo interesa prema brifinzima obavještajnih agencija tokom mandata, a Biden ih čita na dnevnoj bazi.

Izvor: Agencije