Trump neće svjedočiti na suđenju u procesu opoziva

Zastupnički dom Kongresa je opozvao donedavnog predsjednika SAD-a po optužbi da je podsticao pobunu te da je pozvao svoje pristalice da se ‘bore’ protiv njegovog poraza na izborima.

Advokati Donalda Trumpa su odbacili optužbe, tvrdeći da je on ‘savjesno obavljao dužnost predsjednika’ (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump neće se odazvati pozivu da svjedoči na suđenju o opozivu u američkom Senatu, koje će početi sljedeće semice, izjavio je njegov savjetnik Jason Miller, ocijenivši taj proces kao neustavan.

Demokrate u Zatupničkom domu, koji imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Trumpu u Senatu, zatražili su od bivšeg predsjednika SAD-a da svjedoči o svojim postupcima prije nego što su stotine njegovih pristalica izvele smrtonosni napad na Capitol, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vaše pismo potvrđuje ono što je opće poznato: niste u mogućnost dokazati optužbe protiv 45. američkog predsjednika, koji je sada u svojstvu građanina”, navodi se u odgovoru Trumpovih advokata Brucea Castora i Davida Schoena.

‘Garant sloboda govora’

Zastupnički dom je prošlog mjeseca opozvao Trumpa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bijele kuće, u kojem je pozvao svoje pristalice da se “bore” protiv njegovog poraza na izborima održanim 3. novembra.

Trumpovi advokati su ove sedmice odbacili optužbe, tvrdeći da je on “savjesno obavljao dužnost predsjednika”.

Kažu da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare, koje su bile neosnovane, zaštićene Prvim amandmanom američkog Ustava, kojim se garantira sloboda govora.

Izvor: Agencije