Stopa kriminala u Japanu najniža od Drugog svjetskog rata

Prema podacima Nacionalne policijske agencije, prošle godine u cijeloj zemlji počinjena su ukupno 614.303 krivična djela.

Stopa kriminala manja je za 17,9 posto u odnosu na prethodnu godinu (EPA)

Stopa kriminala u Japanu 2020. godine pala je na najniži nivo od Drugog svjetskog rata.

Prema podacima Nacionalne policijske agencije Japana (NPA), prošle godine u cijeloj zemlji počinjena su ukupno 614.303 krivična djela.

Ova stopa kriminala manja je za 17,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Anadolija.

Stopa kriminala u cijeloj zemlji, koja kontinuirano pada posljednjih šest godina, pala je na najniži nivo u posljednjih 75 godina.

Posljedice pandemije korona virusa

Prema najnovijim podacima, prošle godine su počinjena 199.282 ulična krivična djela, uključujući otmice, što je manje za 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su zabilježena 8.934 ubistva, manje za 9,7 posto.

U 2020. godine je počinjeno 9.911 krivičnih djela u oblasti kibernetskog kriminala, što predstavlja rast od 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj sumnjivih pokušaja povezivanja na internetu također povećan za 55 posto.

Iz NPA su kazali da će pandemija korona virusa sigurno ostaviti posljedice i na stopu kriminala u zemlji.

“Promjene poput širenja nove normalnosti u društvu i dalje će imati utjecaja na stopu kriminala”, navodi se.

Porast kriminala putem interneta

Dodaje se da bi moglo doći do većeg broja slučajeva zlostavljanja, nasilja u porodici i uznemiravanja koji nisu zabilježeni u ovom izvještaju.

Padu stope kriminala u Japanu 2020. godine najviše je doprinijela činjenica da su ljudi više vremena provodili u svojim domovima, jer se nisu mogli kretati zbog restriktivnih mjera i ograničenja.

Istovremeno je zabilježena veća stopa kriminala putem interneta, jer je korišten veći broj kompjutera i drugih uređaja za rad na daljinu.

 

Izvor: Agencije