Angelina Jolie prodaje sliku Winstona Churchilla

Churchill je naslikao ‘Toranj džamije Kutubije’ u Marrakechu u Maroku nakon što je prisustvovao konferenciji u Casablanki u januaru 1943. i dao je američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu.

Glumac Brad Pitt kupio ju je 2011. od trgovca umjetnina za Jolie (EPA)

Angelina Jolie prodaje jedinu sliku koju je britanski ratni premijer Winston Churchill naslikao tokom Drugog svjetskog rata i očekuje se da bi djelo na dražbi moglo postići cijenu od 3,4 miliona dolara, prenio je CNN.

Churchill je naslikao “Toranj džamije Kutubije” u Marrakechu u Maroku nakon što je prisustvovao konferenciji u Casablanki u januaru 1943. i dao je američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu, prenosi Hina.

Glumac Brad Pitt kupio ju je 2011. od trgovca umjetnina za Jolie. Par se rastao 2016. nakon dvije godine braka i njihov razvod još nije završen.

Jedina slika koju je Churchil naslikao tokom rata

Churchill je naslikao djelo odmah nakon ratnog samita na kojemu je s Rooseveltom dogovorio iduće faze zajedničke strategije protiv nacističke Njemačke.

Procjena vrijednosti slike kreće se od dva do 3,4 miliona dolara.

“To je jedino djelo koje je Churchill naslikao tokom rata, možda ohrabren napretkom saveznika, u zemlji koju je smatrao jednom od najljepših koje je vidio”, kazao je Nick Orchard, voditelj odjela moderne britanske umjetnosti u dražbovnoj kući Christie's.

Slika je nastala nakon što su se dvojica čelnika dogovorila da će jedino prihvatiti bezuvjetnu kapitulaciju sila osovine što je bila strateški značajna poruka namjere dvije vodeće ratne figure.

Slikao motive Maroka

Christie's je objavio da platno na prodaju stavlja Jolie Family Collection.

Trgovac umjetninama Bill Rau, od kojeg je Pitt kupio sliku, kazao je da je ona darovana sinu predsjednika Roosevelta koji ju je prodao 1960. godine.

Slika je završila u New Orleansu gdje je bila u obiteljskoj kući više od 50 godina, a kad ju je pokćerka obitelji naslijedila, prodala ju je.

Churchill je prije rata naslikao nekoliko motiva Maroka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada