American Airlines najavio otkaz za 13.000 zaposlenih

Aviokompanija je pogođena padom prodaja karata od početka pandemije,, a obrt joj je pao 62 posto 2020. godine.

American Airlines će u SAD-u otvoriti kampanje dobrovoljnih odlazaka i odmora bez plate za sve zaposlene, izuzev za pilote (EPA)
American Airlines će u SAD-u otvoriti kampanje dobrovoljnih odlazaka i odmora bez plate za sve zaposlene, izuzev za pilote (EPA)

Aviokompanija American Airlines, pogođena smanjenjem aviosaobraćaja zbog pandemije COVID-19, upozorila je da bi mogla otpustiti do 13.000 zaposlenih ako se situacija ne poboljša i ako se ne produži državna pomoć koja traje do 1. aprila.

“Radit ćemo sa sindikalnim vođama da učinimo šta možemo kako bi ublažili utjecaj na zaposlene”, rekli su šefovi kompanije u pismu upućenom zaposlenima, u koje je AFP imao uvid.

Naveli su da se vakcina protiv COVID-19 ne distribuira brzo koliko su mislili i da je smanjena tražnja zbog novih restrikcija na putovanja u kojima se za putnike traži negativan test na virus, prenosi Beta.

U poruci, koju su potpisali generalni direktor kompanije Doug Parker i direktor operacija Robert Isom, navodi se da, na osnovu sadašnje tražnje, izgleda da ljetos neće letjeti kao što je očekivano.

I United Airlines najavio otpuštanja

Grupa će u petak početi slati obavještenja o otpuštanju 13.000 zaposlenih.

Druga američka aviokompanija United Airlines je u tom istom smislu poslala obvještenje prošlog petka o otpuštanju 14.000 zaposlenih.

To ne mora značiti da će svi oni definitivno otići.

United Airlines je u julu prošle godine upozorio 36.000 zaposlenih da bi mogli biti otpušteni, ali je na kraju otišlo “samo” 13.000 djelatnika u oktobru prošle godine, kada je istekla državna pomoć.

Kompanija je zatim ponudila ponovo da ih zaposli u decembru, kada je vlada usvojila nove mjere podrške u sektoru avioprevoza.

Najnovija pomoć tom sektoru ističe 1. aprila.

U pismu zaposlenima šefovi American Airlinesa navode da će vršiti pritisak na američke zastupnike, zajedno sa sindikatima, da produže pomoć aviosektoru.

Kampanje dobrovoljnih odlazaka

American Airlines će istovremeno u SAD-u otvoriti nove kampanje dobrovoljnih odlazaka i odmora bez plate za sve zaposlene, izuzev za pilote.

Kompanija je pogođena padom prodaja karata od početka pandemije, a obrt joj je pao 62 posto 2020. godine.

Izgubila je 8,9 milijardi dolara u tom periodu.

Prilikom objavljivanja tromjesečnih rezultata prošle sedmice, kompanija je upozorila da za tekuće tromjesečje predviđa pad obrta između 60 i 65 posto u odnosu na 2019. godinu.

Kompanija je privremeno otpuštala zaposlene u oktobru prošle godine.

Tada je 19.000 zaposlenih bilo privremeno otpušteno, a zatim su ponovo zaposleni, kada je vlada usvojila novu pomoć za aviosektor.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO