Biden: U ponedjeljak objava šta ćemo sa Saudijskom Arabijom

Bidenova administracija suočila se sa kritikama da je predsjednik trebao biti oštriji prema Mohammedu bin Salmanu.

Bidenova administracija nije sankcionisala MOhammeda bin Salmana iako je optužen za odobrenje ubistva Jamala Khashoggija (Arhiva)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će njegova administracija objaviti saopštenje o Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak, nakon američkog obaveštajnog izvještaja u kojem je zaključeno da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Kako izvještava Reuters, a prenosi Tanjug, Bidenova administracija suočila se sa kritikama da je predsjednik trebao biti oštriji prema prijestolonasljedniku, koji nije sankcionisan iako je optužen za odobrenje Khashoggijevog ubistva.

Upitan o kažnjavanju prijestolonaslednika, faktičkog vladara Saudijske Arabije, Biden je rekao: “U ponedjeljak će biti objavljeno generalno šta ćemo raditi sa Saudijskom Arabijom”.

Biden nije iznio detalje.

Khashoggija, koji je boravio u SAD-u i za Washington Post pisao tekstove u kojima je kritikovao politiku prijestolonaslednika, ubio je i raskomadao tim operativaca povezanih s princom u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018. godine, navodi Reuters.

Rijad poriče zaključke i izvještaja

U izvještaju objavljenom u petak, američke obavještajne agencije zaključile su da je je Khashoggija likvidirao saudijski tim za ubistva koji operiše pod komandom Mohammeda bin Salmana.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj, za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, rekao je Ured američkog direktora nacionalne obavještajne službe.

U saopštenju koje je objavila saudijska agencija SPA, Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje je reklo: „Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje… procjene u izvještaju koje se odnose na vodstvo zemlje i naglašava da izvještaj sadrži netačne informacije i zaključke“.

Izvor: Agencije