Rusija pooštrila zakone o novčanom kažnjavanju demonstranata

Prema novom zakonu, demonstranti proglašeni krivim za višestruko nepoštivanje zakona mogli bi da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja ili 30 dana zatvora.

Putin je potpisao i zakon kojim se predviđa novčana kazna do 2.500 rubalja za objavljivanje informacije na stranicama označenim kao 'strani agenti', a koji nisu jasno naveli taj status (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu nove zakone o pooštravanju novčane kazne za prekršaje demonstranata i za internetske stranice označene kao “strani agenti”.

Prema novom zakonu, demonstranti proglašeni krivim za višestruko nepoštovanje zakona mogli bi da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja (230 eura) ili 30 dana zatvora, prenosi Beta.

Zakon je ranije predviđao kaznu od 5.000 rubalja (56 eura).

‘Strani agenti’

Putin je potpisao i zakon kojim se predviđa novčana kazna do 2.500 rubalja (28 eura) za objavljivanje informacije na stranicama označenim kao “strani agenti”, a koji nisu jasno naveli taj status.

Ruska služba za kontrolu telekoma saopćila je u decembru da je na razgovor pozvala predstavnike medija koji su označeni kao “strani agenti”, u cilju njihovog kažnjavanja zbog nepoštovanja strogih obaveza koje nameće taj kontroverzni status.

U Rusiji, prema zakonu iz 2012. godine, organizacije i pojedinci označeni kao “strani agenti” moraju da se registriraju kod vlasti, ispune zamorne administrativne obaveze i jasno naznače svoj status u svojim publikacijama.

Izvor: Agencije