Kandidat za čelnika CIA-e: Kina najveća prijetnja za SAD

Prednost pred Kinom je bitna za američku nacionalnu sigurnost sljedećih desetljeća, poručio je kandidat za direktora Centralne obavještajne agencije William Burns.

William Burns: Bitka za tehnološku nadmoć u obavještajnom području bit će ključni element moje misije (EPA)

Kina predstavlja najveću prijetnju za Sjedinjene Američke Države, izjavio je William Burns, kandidat američkog predsjednika Joea Bidena za direktora Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je obećao da će agencija biti nezavisna o politici.

Na međunarodnoj sceni “sve složenijoj i kompetitivnijoj”, “grabežljiv” stav kineske vlade predstavlja “naš najveći geopolitički izazov”, rekao je bivši diplomata tokom saslušanja pred obavještajnim odborom Senata, koji treba potvrditi njegovo imenovanje, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Kao što je naglasio predsjednik Biden, prednost pred Kinom je bitna za našu nacionalnu sigurnost sljedećih desetljeća”.

CIA na meti kineskih službi

“Za to je potrebna dugoročna strategija, jasna i uz podršku dviju stranaka, uz podršku domaćih reformi i uz pouzdane obavještajne podatke”, kazao je Burns.

U interesu Washingtona i Pekinga je zajednički rad na klimatskim promjenama i neširenju nuklearnog naoružanja.

Bivši drugi čovjek američke diplomatije je upozorio da “kineski režim sistematski jača svoje kapacitete krađa intelektualnog vlasništva, provodi represiju svog naroda, maltretira susjede, širi svoju moć u svijetu i jača svoj utjecaj unutar američkog društva”.

CIA je posljednjih godina na meti kineskih obavještajnih službi, koje su regrutirale više agenata i diplomata.

Bitka za tehnološku nadmoć

Prije desetak godina Peking je uspio razbiti mrežu doušnika američke obavještajne agencije u Kini.

Burns je naglasio da će bitka za tehnološku nadmoć u obavještajnom području, među kojima i umjetna inteligencija, biti ključni element njegove misije.

Burns će zamijeniti Ginu Haspel, prvu ženu na čelu CIA-e, čiju je karijeru zamrljala njena sporna uloga u programima mučenja nakon napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije