U SAD-u zastave na pola koplja

To je gotovo 70.000 više nego svi poginuli Amerikanci u Drugom svjetskom ratu, rekao je američki predsjednik.

Prema Bidenovom naređenju zastave na saveznim zgradama spuštaju se na na pola koplja i tako će ostati pet dana (EPA)

Sjedinjene Američe Države primakle su se u ponedjeljak broju od pola miliona umrlih od korona virusa kojima Bijela kuća odaje počast spuštanjem zastava na pola koplja, ali nadu ulijeva dobro napredovanje u vakcinaciji, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

U januaru, dan prije nego što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden, kojem je borba s epidemijom neupitni prioritet na početku mandata, zemlja je imala više od 400.000 umrlih.

Godinu dana nakon vijesti o smrti prve žrtve virusa u SAD-u, 29. februara 2020, ovih dana bi se mogao premašiti broj od 500.000 mrtvih, pokazuju podatci Univerziteta Johns Hopkins.

“Pola miliona! To je gotovo 70.000 više nego svi poginuli Amerikanci u Drugom svjetskom ratu”, izrazio je u petak žaljenje Biden koji u ponedjeljak minutom šutnje odaje počast žrtvama COVID-a 19.

‘Ništa slično u zadnjih sto godina’

Predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Harris te njihovi bračni partneri minutom šutnje u ponedjeljak navečer po američkom vremenu odaju počast umrlima od COVID-a.

“Pozvat će sve Amerikance da se pridruže minuti šutnji na svečanosti paljenja svijeća”, najavila je glasnogovornica Jen Psaki novinarima.

“Nismo vidjeli ništa slično u zadnjih više od sto godina, od vremena pandemije 1918.”, rekao je u nedjelju imunolog Anthony Fauci, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena. “Ovo je nešto što će ostati upisano u historiji”.

Prema Bidenovom naređenju zastave na saveznim zgradama spuštaju se na na pola koplja i tako će ostati pet dana, najavila je Psaki.

No sadašnji ritam vakcinacije u SAD-u (1,7 miliona injekcija na dan u prosjeku) ulijeva nadu. “Mislim da ćemo se do kraja godine gotovo vratiti u normalu”, rekao je Joe Biden u petak.

Više od 43,6 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu od dvije vakcine odobrene u SAD-u (Pfizer/BioNTecha i Moderne), a 18,8 miliona ih je primilo obje doze.

Joe Biden je rekao da će do kraja jula biti raspoloživo 600 miliona doza, što je dovoljno za vakcinaciju stanovništva u cijelosti.

U SAD-u bi do kraja sedmice mogla biti odobrena i treća vakcina, Johnson&Johnsonovo, o kojoj će u petak svoje mišljenje dati odbor.

UN – nacionalizam u vakcinisanju

Pandemija je od kraja decembra 2020. odnijela više od 2,46 miliona života u svijetu, pokazuju podatci koje je AFP objavio u ponedjeljak u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vlade diljem svijeta polažu nadu u vakcine kako bi se suzbila pandemija. Više od 205 miliona doza vakcina protiv COVID-a primijenjeno je u svijetu.

UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres kritizirao je ipak “nacionalizam u vakcinisanju”, istaknuvši da je do danas “tek deset zemalja podijelilo između sebe više od tri četvrtine doza vakcina protiv COVID-a 19”.

Indija do jula želi vakcinisati 300 miliona ljudi, ali je dosad iskoristila tek nešto više od 11 miliona doza.

Izvor: Agencije