Japanska stranka želi više žena na sastancima, ali da ne govore

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka predložila je novi plan koji omogućava da se pet zastupnica pridruži ključnim sastancima stranke kao posmatračice.

Japan je na 121. mjestu od 153 zemlje prema indeksu globalnih razlika u spolovima za 2020. Svjetskog ekonomskog foruma (Reuters)

Nakon seksističkih izjava da žene na sastancima previše govore, zbog kojih je čelnik organizacije za Olimpijske igare u Tokiju podnio ostavku, japanska vladajuća stranka objavila je da želi žene na ključnim sastancima, ali samo ako ne govore.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka predložila je novi plan koji omogućava da se pet zastupnica pridruži ključnim sastancima stranke kao posmatračice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Toshihiro Nikai, 82-godišnji glavni sekretar stranke, rekao je u utorak da je čuo kritike kako vrhom stranke dominiraju muškarci, ali je dodao da su članovi izabrani.

No, važno je da ženske članice stranke “gledaju” stranački proces odlučivanja, dodao je on.

Ne mogu govoriti tokom sastanaka

Te posmatračice ne mogu govoriti tokom sastanaka, ali mogu zasebno predati mišljenja uredu sekretarijata, izvijestile su dnevne novine Nikkei.

Yoshiro Mori, predsjednik Olimpijskog odbora za Tokio 2020, dao je ostavku prošle sedmice nakon pogrdnih komentara da žene previše govore.

Riječi 83-godišnjeg Moria, koji je i bivši premijer, jedan su od primjera koliko je seksizam duboko ukorijenjen u japanskom društvu.

Japan je na 121. mjestu od 153 zemlje prema indeksu globalnih razlika u spolovima za 2020. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada