Premijer Australije se izvinio zbog optužbe za silovanje u parlamentu

Jedna ženi tvrdi da je prije dvije godine silovana u parlamentu, Scott Morrison naredio istragu o kulturi radne sredine u vladinim uredima.

Želim biti siguran da je svaka mlada žena koja radi na ovom mjestu sigurna, rekao je Scott Morrison (Reuters)
Želim biti siguran da je svaka mlada žena koja radi na ovom mjestu sigurna, rekao je Scott Morrison (Reuters)

Australski premijer Scott Morrison izvinio se u utorak ženi koja tvrdi da je prije dvije godine silovana u parlamentu, zbog načina na koji se tada postupalo s njenom tužbom, te naredio istragu o kulturi radne sredine u vladinim uredima.

Žena je u ponedjeljak za australske medije kazala da ju je u uredu sadašnje ministrice odbrane Linde Reynolds u martu 2019. godine silovao neimenovani kolega, koji je također radio za Morrisonovu vladajuću Liberalnu stranku.

Rekla je da je početkom aprila te godine razgovarala s policijom, ali da je odlučila ne podnijeti formalnu tužbu, zbog zabrinutosti da bi to naštetilo njenim izgledima za karijeru.

‘To se nije trebalo dogoditi’

Ne zna se je li sada podnijela formalnu prijavu policiji, prenosi Hina.

Izlazeći u javnost s optužbom, žena je rekla svoje ime medijima, ali Reuters navodi da se suzdržava od objavljivanja imena žrtava silovanja.

Policija u glavnom gradu potvrdila je da je razgovarala s njom u aprilu 2019. godine, ali da je ona odlučila da neće podnijeti formalnu tužbu.

Žena je rekla da je višem osoblju u uredu ministrice kazala za navodni napad.

Rekla je da su je tada zamolili da prisustvuje sastanku u uredu u kojem tvrdi da je napadnuta.

Reynolds je u ponedjeljak potvrdila da su joj rekli za tužbu 2019. godine, iako je osporila da je na ženu provođen pritisak da ne podnese policijsku prijavu.

Morrison se u utorak izvinio ženi i obećao istragu.

“To se nije trebalo dogoditi i ja se izvinjavam”, kazao je Morrison novinarima u Canberri.

“Želim biti siguran da je svaka mlada žena koja radi na ovom mjestu sigurna.”

Nekoliko sati kasnije izvinila se i Reynolds.

Optužbe za neprimjereno ponašanje

U vrijeme navodnog silovanja ona je bila ministrica odbrambene industrije, a dva mjeseca kasnije postala je ministrica odbrane.

Liberalnu stranku često prate optužbe za neprimjereno ponašanje prema ženama.

Neke zastupnice izjavile su 2019. godine da se osjećaju zlostavljano, podržavajući potez svrgavanja tadašnjeg premijera Malcolma Turnbulla.

Bivša članica Liberalne stranke prošle godine podnijela je službenu prijavu zbog neprimjerenog ponašanja tadašnjeg ministra imigracije Alana Tudgea, koji je optužbe odbacio.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO