Separatisti u Kataloniji ojačali moć nakon izbora

Iako je njegova stranka ljevičarska, Oriol Junqueras je isključio mogućnost koalicije sa socijalistima, jer se oni protive secesije Katalonije.

Oriol Junqueras je izdržao četvrtinu kazne od 13 godina zatvora zbog učešća u pokušaju secesije Katalonije 2017. (Reuters)

Pokret separatista u španskoj pokrajini Kataloniji ojačao je moć poslije regionalnih izbora održanih u nedelju, a buduća vlada te nemirne regije sada je u rukama čovjeka koji izdražava zatvorsku kaznu, ocijenila je agencija AP.

Oriol Junqueras, koji je izdržao četvrtinu kazne od 13 godina zatvora izrečene zbog učešća u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine, krajem januara je dobio drugačiji zatvorski režim te sada može dio dana provoditi van zatvora.

Veći dio tog vremena posvećuje vođenju Republikanske ljevice Katalonije, koja je sada u poziciji da bira partnere poslije osvojena 33 mjesta u regionalnom Parlamentu, prenosi Beta.

Toliko mjesta u Parlamentu osvojila je i Socijalistička partija španskog premijera Pedra Sancheza, dok je druga stranka koja se zalaže za nezavisnost pokrajine, Zajedno za Kataloniju, osvojila 32 mjesta.

Regionalni Parlament ima 135 mjesta.

‘Jasno, čvrsto i nepokolebljivo’

Iako je njegova stranka ljevičarska, Junqueras je isključio mogućnost koalicije sa socijalistima, jer je Socijalistička partija protiv secesije Katalonije.

“Ne sumnjam da će druge političke snage učiniti ono što bi trebalo, a to je da podrže prosecesionističku stranku koja je osvojila najviše glasova”, rekao je on i ponovio da je uvjerenje njegove stranke “jasno, čvrsto i nepokolebljivo”.

U Kataloniji je u oktobru 2017. godine održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu.

Potom je katalonski Parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Mariana Rajoyia je, kao reakciju, suspendirala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u toj regiji.

U međuvremenu je iz Španije u Belgiju pobjegao tadašnji lider te pokrajine Carles Puigdemont.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO