Video: Prvo tursko bespilotno borbeno plovilo

Plovilo ima domet od 400 kilometara, a bit će opremljeno i raketama.

U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ.

Prema informacijama do kojih je došao novinar Anadolije, nakon višegodišnjih istraživačko-razvojnih aktivnosti brodogradilišta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.

Završen je prototip te izvršeno porinuće prvog naoružanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.

SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu.

Umjetna inteligencija i autonomija

SIDA-om se može upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra štaba, kao i sa platformi na vodi u izvođenju zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obavještajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, zaštita u pratnji i sigurnost strateškog objekta.

Plovila ULAQ biće opremljena nacionalnim raketama proizvođača ROKETSAN, uključujući laserski vođene rakete Cirit i laserski vođeni protutenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).

Vozilo može biti opremljeno i različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima za  različite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti. Osim toga, imat će i vrhunske savremene mogućnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO