Biden zaustavio finansiranje Trumpovog zida na meksičkoj granici

Bivši predsjednik je 2019. proglasio vanredno stanje na južnoj granici, što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog budžet za izgradnju zida.

Joe Biden će zatražiti reviziju 'svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni' za izgradnju zida (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden opozvao je u četvrtak uredbu svog prethodnika Donalda Trumpa koja je omogućila finansiranje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

U pismu Kongresu, Biden je napisao da je uredba “neopravdana” i da se novac poreznih obveznika više neće trošiti na taj zid, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Trump je 2019. godine proglasio izvanredno stanje na južnoj granici, što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog budžet za izgradnju zida.

Na zid potrođeno 25 milijardi dolara

Kada je napustio Bijelu kuću, Trump je na njegovu izgradnju potrošio oko 25 milijardi dolara.

Biden je današnjim potezom, jednim u nizu izvršnih uredbi koje je potpisao od stupanja na dužnost predsjednika, poništio ključne dijelove agende svog prethodnika.

U pismu Kongresu, Biden je također naveo da će zatražiti reviziju “svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni” za izgradnju zida.

Demokrate se opirale gradnji zida

Izgradnja zida bila je jedno od glavnih Trumpovih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Demokrati su se tome snažno opirali, no razne vrste ograda u dužini od 1000 kilometara već su bile postavljene prije nego je Trump u januaru 2017. postao predsjednik.

Tokom njegova mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera na mjestima gdje nije bilo nikakvih prepreka, a na dužini od 654 kilometara zamijenjene su postojeće ograde i ostale strukture.

Izvor: Agencije