Biden otvorio Samit za demokratiju: ‘Izazov našeg vremena’

Demokratija se ne dešava slučajno, moramo je obnavljati sa svakom novom generacijom, rekao je Biden.

Joe Biden nije naveo nijednu državu, ali je primjetno odsustvo Kine i Rusije (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden otvorio je danas dvodnevni virtualni Samit za demokratiju i na početku rekao da je sitaucija alarmantna po pitanju globalnog pada demokratskih institucija.

Na virtualni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 svjetskih lidera, među kojima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Demokratija se ne dešava slučajno. Moramo da je obnavljamo sa svakom novom generacijom. Po mom mišljenju, to je izazov našeg vremena”, rekao je Biden, prenio je Tanjug.

On nije naveo nijednu državu, ali je primjetno odsustvo Kine i Rusije sa samita, piše Reuters.

Američki predsjednik je pozvao lidere zemalja učesnica da udvostruče napore na jačanju demokratije.

Biden je govorio i o svojoj političkoj borbi da izdejstvuje usvajanje zakona o biračkim pravima, pa i o izazovima sa kojima se SAD suočava po pitanju demokratskih institucija, piše VOA.

“Stvar je hitna. Podaci nam govore da idemo u pogrešnom pravcu”, rekao je Biden.

Samit za demokratiju okuplja svjetske lidere, civilno društvo i privatni sektor da bi se, kako se navodi, usvojila agenda za obnovu demokratije i zajednički riješili najveći problemi sa kojima se demokratije danas suočavaju.

Dvodnevni samit je dio Bidenove agende za jačanje demokratije širom svijeta u trenutku kada, kako se navodi, jačaju autokratski režimi.

Izvor: Agencije