Nehammer: Lockdown završava po planu, ali ne za nevakcinisane

Jasno je da će biti otvaranja i jasno je da lockdown ostaje za nevakcinisane, poručio je novi austrijski kancelar.

Karl Nehammer: Moramo biti svjesni da imamo pred sobom moćnog protivnika (EPA)

Novi austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je da će lockdown, kao što je planirano, završiti krajem ove sedmice, odnosno 12. decembra, ali samo za vakcinisane i izliječene, dok se nastavlja za nevakcinisane.

Nehammer je, na prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja nove dužnosti, rekao da se trenutno vodi diskusija kako provesti okončanje lockdowna da bude sigurno, prenosi Tanjug.

Kazao je da se svjesno odlučio za neuobičajeni čin, da ne daje intervjue i izjave, kako je uobičajeno nakon polaganja zakletve, već zbog situacije u vezi s pandemijom, najprije razgovara sa strukom i predstavnicima opozicije.

Nehammer je istakao da treba donijeti odluku i da zemlja treba dobro pripremljeno ući u taj proces, da se riješi pitanje kako i s kojim mjerama završiti lockdown.

Borba protiv ‘moćnog protivnika’

“Imamo pozitivnu tendenciju u Austriji, ali važno je da od tendencije napravimo trend”, poručio je on.

Naglasio je da mu je bilo važno da razgovara i posluša mišljenje eksperata, nakon čega će biti donesena odluka, ali je jasno da lockdown za nevakcinisane ostaje.

“Moramo biti svjesni da imamo pred sobom moćnog protivnika. Potrebno je da promijenimo način razgovora, da pokažemo da ne radimo jedni protiv drugih, već da budemo jedinstveni, jer je virus naš zajednički neprijatelj, koji ograničava našu slobodu”, ukazao je Nehammer.

Istakao je da je upravljanje pandemijom prioritet rada Vlade u ovom trenutku, prije svega kako da ukidanje lockdowna bude sigurno.

‘Država da stvori okvir za otvaranje’

“Jasno je da će biti otvaranja i jasno je da lockdown ostaje za nevakcinisane. Moramo osigurati nastavak privrednog rasta, smanjenje nezaposlenosti, da se što prije zaposleni na skraćeno radno vrijeme vrate u normalni radni proces. Blagostanje je garant socijalnog mira i napretka”, objasnio je on.

Naveo je da je lockdown smanjio i broj vakcinacija te je važno ukinuti lockdown kako bi se povećala motivacija.

Na pitanje da li će otvoriti i ugostiteljstvo i hotelijerstvo, Nehammer je kazao da je to planirano, ali je pitanje još kako.

Istovremeno je podsjetio da pokrajine imaju mogućnost da autonomno donose oštrije epidemiološke mjere, ali savezna država mora stvoriti okvir za otvaranje.

Izvor: Agencije