Nehammer objavio kandidaturu za novog austrijskog kancelara

Karl Nehammeru je potrebna podrška manjih koalicijskih partnera njegove stranke, Zelenih, i odobrenje austrijskog predsjednika.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer objavio da će biti vršilac dužnosti čelnika vladajuće konzervativne Narodne stranke (EPA)

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer objavio je u petak da će biti vršilac dužnosti čelnika vladajuće konzervativne Narodne stranke i da će nastojati da postane novi austrijski kancelar.

Aktuelni kancelar Alexander Schallenberg izjavio je u četvrtak da će odstupiti s pozicije kako bi nekome iz stranke otvorio put da postane i kancelar i čelnik austrijske Narodne stranke, koja je osvojila najviše glasova na austrijskim parlamentarnim izborima 2019. godine, piše AP a prenosi Fena.

Kurzova ostavka

Schallenberg je preuzeo poziciju kancelara u oktobru nakon što je njegov prethodnik, Sebastian Kurz, podnio ostavku zbog navoda o korupciji.

Nehammeru je potrebna podrška manjih koalicijskih partnera njegove stranke, Zelenih, i odobrenje austrijskog predsjednika, koje se smatra formalnošću.

Izvor: Agencije