Američki kongres usvojio prijedlog o budžetu, izbjegnuta blokada vlade

Kongres je nakon glasanja u Zastupničkom domu i Senatu omogućio finansiranje vlade do 18. februara.

Prijedlog je prošao u Senatu sa podrškom samo jednog republikanca (EPA)

Američki kongres odobrio je kasno u četvrtak zakonski prijedlog o finansiranju vlade čime je izbjegnuta potencijalna blokada saveznih službi, javljaju agencije.

Pošto su republikanski i demokratski čelnici postigli sporazum prije isteka krajnjeg roka u petak, Senat je sa 69 glasova za i 28 protiv omogućio finansiranje vlade na sadašnjem nivou do 18. februara.

Senat je glasao samo nekoliko sati nakon što je mjeru odobrio Zastupnički dom Kongresa glasanjem 221 prema 212, s podrškom samo jednog republikanca, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Nekoliko republikanskih senatora je reklo da neće pristati na spomenuti prijedlog zakona ukoliko se ne bude glasalo i o amandmanu o ukidanju sredstava administracije Joea Bidena za provođenje vakcinacije ili testiranja nekih radnika na COVID-19.

“Obavezna vakcinacija prouzrokovat će gubitak radnih mjesta u Kansasu za stotine hiljada ljudi”, rekao je senator Roger Marshall. “Ovdje je je riječ ne samo o blokadi vladi već i o blokadi ekonomije”, istaknuo je Marshall.

“Drago mi je što su na kraju prevladale hladne glave: vlada ostaje otvorena”, rekao je čelnik većine u Senatu, demokrata Charles Schumer.

Vlada zatvorena 21 put od 1980.

U slučaju da dogovor nije bio postignut, to bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju obavljati posao, jer se ne bi znalo odakle će biti plaćeni.

Od 1980. godine američka federalna vlada “zatvorena” je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu.

Posljednji put je bila zatvorena 2018. godine, jer Kongres nije mogao usvojiti budžet zbog spora s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor.

U tom slučaju, između ostalih, prestaju raditi ljekari, sestre, vojnici, policajci, kao i pripadnici Agencije za sigurnost saobraćaja.

Izvor: Agencije