Putin: Rusija želi da izbjegne sukob sa Ukrajinom i Zapadom

Ruski predsjednik tvrdi da je Rusija dobila generalno pozitivan odgovor na sigurnosne prijedloge koje je predala SAD-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom godišnje konferencije za novinare (EPA)

Rusija želi da izbjegne sukob sa Ukrajinom i Zapadom, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ovo nije naš željeni izbor, mi to ne želimo”, poručio je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, a prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Reuters.

Ruski predsjednik tvrdi da je Rusija dobila generalno pozitivan odgovor na sigurnosne prijedloge koje je predala Sjedinjenim američkim Državama ovog mjeseca i da će pregovori početi početkom sljedeće godine u Ženevi.

“Nadam se da će se razvoj situacije odvijati u tom smijeru”, poručio je Putin.

U odgovoru na pitanje novinara u vezi sa tim da li može da bezuslovno garantuje nenapadanje Ukrajine, ruski predsjednik je izjavio da dejstva Rusije neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja sigurnosti Rusije.

“Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je pretjerani zahtjev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete”, izjavio je Putin.

Rusija i Kina razvijaju visokotehnološko oružje

Govoreći o odnosu Rusije i Kine, ruski je predsjednik rekao kako dvije zemlje zajednički razvijaju visokotehnološko oružje, dok ostvaruju saradnju u oblasti sigurnosti.

“Sarađujemo sa Kinom u oblasti sigurnosti. Oružane snage Kine su opremljene najnaprednijim sistemima naoružanja”, izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

“Čak zajedno razvijamo i određene vrste visokotehnološkog oružja. Sarađujemo u sferama svemira i proizvodnje aviona i helikoptera”, izjavio je Putin.

Putin je pohvalio rusko-kineske strateške veze kao nešto što je nazvao faktorom stabilizacije na globalnoj sceni.

“Ovo je potpuno sveobuhvatno strateško partnerstvo, koje je bez presedana u historiji, barem između Rusije i Kine. Svakodnevno aktivan rad je povoljan i za Kineze i za Ruse, i ostaje ozbiljan stabilizacijski faktor u međunarodnoj areni”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada