Vježbe ukrajinske vojske: Korišteni američki projektili Javelin

Vježbe su uz korištenje protutenkovskih projektila Javelin održane u zoni sukoba sa proruskim separatistima.

Ukrajina je od 2018. godine primila niz isporuka američke municije i projektila Javelin (Reuters)

Ukrajinska vojska izvodila je vojne vježbe s protutenkovskim projektilima Javelin američke proizvodnje u zoni sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini, dok su napetosti s Rusijom izrazito visoke, javila je u srijedu ukrajinska TV stanica Dom.

Ukrajina, koja se nastoji pridružiti NATO-u, od 2018. godine je primila niz isporuka američke municije i projektila Javelin, što je izazvalo kritike iz Moskve, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Kijev optužuje Moskvu za gomilanje desetaka hiljada vojnika u pripremi za eventualnu ofanzivu, pojačavajući strahovanja da bi tinjajući sukob ukrajinskoj istočnoj regiji Donbass mogao planuti u otvoreni rat između dva susjeda.

Rusija negira da planira bilo kakav napad, ali optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje, i traži sigurnosne garancije protiv širenja NATO-a na istok.

Ukrajinski vodeći sigurnosni zvaničnik Oleksej Danilov izjavio je u srijedu da je 122.000 ruskih vojnika udaljeno 200 kilometara od granice s Ukrajinom.

‘Rusiji potrebno najmanje pola miliona vojnika’

Danilov je izjavio Reutersu prošle sedmice da je Rusiji potrebno najmanje 500.000 do 600.000 vojnika na granici “u cilju da drži situaciju pod kontrolom u slučaju ofanzive”.

Također je kazao da bi Rusija mogla povećati broj vojnika veoma brzo i svakog trena, ali da joj je potrebno više od 24 sata da dovede dovoljno vojnika na granicu kako bi pokrenula invaziju.

Eskalacija napetosti oko Ukrajine u središtu je konsultacija između zapadnih saveznika i Rusije, od koje se traži da pokrene pregovore u normandijskom formatu, koji bi okupili predstavnike Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Dijalog s Moskvom je neophodan, ili u normandijskom formatu ili kroz razgovore u Vijeću Rusija – NATO, izjavila je u srijedu njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Izvor: Agencije