U SAD-u odobrena prva tableta protiv COVID-19

Paxplovid, koji proizvodi Pfizer, prvi je oralni antivirusni tretman za COVID-19.

Cilj poteza je također da se efikasnije suzbija delta varijanta korona virusa koja je proteklih mjeseci dovodila do pojave infekcije i kod vakcinisanih (AP)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) danas je odobrila prvi oralni antivirusni tretman za COVID-19, paxplovid, pilulu koju proizvodi Pfizer.

Ovo je prva antivirusna pilula odobrena za bolesne osobe za uzimanje kod kuće, prije nego što se bolest razvije i pacijent bude prebačen u bolnicu, pojašnjava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Paxlovid kombinira novi antivirusni lijek pod nazivom nirmatrelvir i stariji lijek koji se zove ritonavir.

Pfizer je prošlog tjedna objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da je liječenje smanjilo rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 posto ako se daje odraslim osobama s visokim rizikom unutar nekoliko dana od prvih simptoma. Ako se daje unutar prvih pet dana od pojave simptoma, učinkovitost je bila slična, 88 posto.

“Današnje odobrenje paxlovida predstavlja još jedan sjajan primjer kako će nam znanost pomoći da u konačnici pobijedimo ovu pandemiju, koja i nakon dvije godine nastavlja narušavati i uništavati živote diljem svijeta. Ova revolucionarna terapija, za koju se pokazalo da značajno smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve i koja se može primijeniti kod kuće, promijenit će način na koji liječimo COVID-19 i, nadamo se, pomoći u smanjenju nekih značajnih pritisaka s kojima se suočavaju naše zdravstvene i bolničke sustave”, predsjednik Pfizera i izvršni direktor Albert Bourla rekao je u priopćenju.

Pfizer je spreman odmah započeti isporuku u Sjedinjenim Državama.

Petodnevna terapija Paxlovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

Biden: Obećavajući podaci

Predsjednik Biden rekao je da su ga ohrabrili “obećavajući podaci” iz Pfizera i rekao da će lijek “označiti značajan korak naprijed na našem putu izlaska iz pandemije”.

Nazvao je paxlovid “potencijalno moćnim oruđem u našoj borbi protiv virusa, uključujući varijantu omikron”, ali je naglasio da su cijepljenje i primanje dopunske vakcine ostali “najvažniji alati koje imamo za spašavanje života”.

U međuvremenu, farmaceutska kompanija Merck je zatražio odobrenje za hitnu uporabu za svoju antivirusnu pilulu molnupiravir.

Savjetnici FDA-e su ga  preporučili nakon tijesnog glasanja (13-10) krajem studenog nakon što su podaci pokazali da smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 posto među visokorizičnim odraslim osobama. To je bilo niže od prethodne analize koja sugerira da bi taj broj mogao biti oko 50 posto. FDA nije objavila hoće li odobriti liječenje.

Remdesivir, koji se prodaje pod robnom markom Veklury, jedini je antivirusni lijek koji je odobrila FDA za liječenje COVID-19.

Daje se intravenozno, a ne kao pilula koja se može uzeti kod kuće.

Izvor: Al Jazeera + Al Jazeera i agencije