AstraZeneca planira proizvesti ciljano cjepivo za omikron soj

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je da u saradnji sa Univerzitetom Oxford radi na proizvodnji cjepiva za omikron soj korona virusa.

Proizvođači cjepiva Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim cjepivima za omikron soj (EPA)

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u srijedu da u saradnji sa Univerzitetom Oxford radi na proizvodnji cjepiva za omikron soj korona virusa.

“Zajedno sa Univerzitetom Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji cjepiva za omikron soj, u slučaju da bude potrebno”, navodi se glasnogovornik te kompanije, prenosi Hina.

Univerzitet Oxford nije imalo komentar na ove navode.

Financial Times prvi je izvijestio o ciljanom cjepivu za omikron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandya Douglasa.

Borba protiv novog soja

“Cjepiva temeljena na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogla koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili”, kazao je Douglas za Financial Times.

Prošlosedmična laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omikron soja.

Proizvođači cjepiva Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim cjepivima za omikron soj.

Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada