Kina napravila makete u obliku američkih brodova

Satelitski snimci pokazuju obrise američkog nosača i najmanje dva raketna razarača klase “Arleigh Burke” koji su, kako se čini, izgrađena u novom kompleksu u pustinji Taklamakan.

Satelitski snimak prikazuje mobilnu maketu u obliku američkog razarača (Reuters)

Kineska vojska napravila je makete u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova u pustinji Xinjiang, koje će vjerovatno poslužiti kao mete za obuku, pokazali su satelitski snimci kompanije “Maxar”, prenosi Tanjug.

Satelitski snimci pokazuju obrise američkog nosača i najmanje dva raketna razarača klase “Arleigh Burke” koji su, kako se čini, izgrađena u novom kompleksu u pustinji Taklamakan, prenosi agencija Reuters.

Taj kompleks je korišten za testiranje balističkih raketa, prema tvrdnjama američkog Pomorskog instituta.

Maketa slična američkom nosaču aviona u kineskoj pustinji (Reuters)

Reuters navodi i da kineske protivbrodske raketne programe nadgledaju Raketne snage Narodnooslobodilačke vojske (PLARF).

Prema najnovijem godišnjem izvještaju Pentagona o kineskoj vojsci, PLARF je izveo svoje prvo potvrđeno lansiranje u Južnom kineskom moru u julu 2020. godine, kada je ispaljeno šest protivbrodskih balističkih projektila DF-21 u vode sjeverno od otoka Spratli, gdje je Kina imala teritorijalni spor sa Tajvanom i četiri zemlje jugoistočne Azije.

Izvor: Agencije