Druga sedmica samita COP26, fokus na podršci siromašnima

Britanska vlada je najavila planove o investiranju gotovo 300 miliona funti kako bi najranjivijim zemljama pomogla u borbi protiv rasta temperature.

Hiljade demonstranata na ulicama Londona poslale su poruku svjetskim liderima (EPA)

Rasprave na konfrenciji Ujedinjenih naroda o klimi (COP26) nastavljaju se u ponedjeljak drugu sedmicu zaredom, tokom koje će delegacije biti najviše usredotočene na podršku siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena.

Britanska vlada je najavila planove o investiranju gotovo 300 miliona funti kako bi najranjivijim zemljama pomogla u borbi protiv rasta temperature, prenosi Hina.

Velika Britanija, domaćin samita o klimi u Glasgowu, će pomoći zemljama u razvoju da se prilagode utjecaju klimatskih promjena te da se othrvaju gubicima i šteti kao posljedicama povećanja nivoa mora, sve razornijih oluja, suša i šumskih požara.

Ministrica za međunarodnu trgovinu Anne-Marie Trevelyan sazvat će sastanak ministara iz najmanje 26 zemalja i regija, uključujući SAD i Evropsku komisiju, kako bi uputila apel za pomoć zemljama u razvoju te objavila finansijsku pomoć Westminstera.

Prema izvještaju udruženja Christian Aid, neke od najugroženijih zemalja mogle bi do 2100. godine, ako se nastave dosadašnje politike u pogledu zagađenja, doživjeti veliki udar na svoje ekonomije i pad rasta do 64 posto.

Greenpeace optužuje Saudijsku Arabiju

Zemlje koje su najugroženije globalnim zagrijavanjem pozivaju ostatak svijeta da tokom sljedeće godine riječi zamjene djelima kako bi se spriječilo da rast temperature na globalnom nivou pređe 1,5 stepeni Celzijusa.

Ponedjeljak ujutro bila je prilika da delegacije budu obaviještene o prošlosedmičnim aktivnostima i napretku u pregovorima.

Greenpeace je tokom vikenda optužio Saudijsku Arabiju da pokušava blokirati sveobuhvatni dokument – završnu izjavu samita COP26 ,koja bi mogla uključivati obavezu da se ubrza s djelovanjem kako bi se ispunio zadani cilj – ograničavanje rasta temperature do 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje i jačanje napora usmjerenih na prilagodbu.

Na nizu događanja u Glasgowu ove sedmice će prisustvovati i bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je učestvovao na propalom klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu i na uspješnom sastanku u Parizu, na kojem je donesen prvi sveobuhvatni sporazum o klimi.

Izvor: Agencije