Sudanski aktivisti odbacuju podjelu vlasti sa vojskom, pozivaju na štajkove

Sudanski prodemokratski pokret odbacio je inicijative međunarodnih posrednika za povratak na sporazum o podjeli vlasti sa vojskom nakon prošlomjesečnog puča.

Puč je izazvao međunarodnu osudu i masovne proteste u Kartumu i drugim gradovima (EPA)

Sudanski prodemokratski pokret odbacio je inicijative međunarodnih posrednika za povratak na sporazum o podjeli vlasti sa vojskom nakon prošlomjesečnog puča, i najavio dvodnevne štrajkove širom zemlje koji će početi u nedjelju.

Pokret je pozvao na uspostavljanje civilne vlade koja bi vodila demokratsku tranziciju, prenosi Beta.

Poziv je uslijedio nakon što je lider glavne političke stranke u zemlji optužio vojno rukovodstvo da pregovara sa lošom namjerom.

Sudanska vojska preuzela je vlast 25. oktobra, raspustivši prelaznu administraciju i uhapsivši desetine vladinih zvaničnika i političara. Puč je izazvao međunarodnu osudu i masovne proteste u Kartumu i drugim gradovima.

Puč ugrožava tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bashira, posle narodne pobune.

Međunarodna zajednica je poslije puča ubrzala napore posredovanja u pronalaženju izlaza iz krize, koja prijeti da dodatno destabilizira već nemirni region Roga Afrike.

Novo rješenje

Udruženje sudanskih profesionalaca, koje je predvodilo proteste protiv Al-Bashira, saopštilo je kasno u petak da bi inicijative posredovanja koje ” traže novo rješenje” između vojnih i civilnih lidera ”reproducirali i pogoršali” krizu u zemlji.

Udruženje je obećalo da će nastaviti proteste dok se ne uspostavi puna civilna vlada koja će voditi tranziciju.

Pod sloganom “Nema pregovora, nema kompromisa, nema podjele vlasti”, udruženje, koje je prisutno širom zemlje, pozvalo je na štrajkove i građansku neposlušnost u nedjelju i ponedjeljak.

U četvrtak je  američki državni sekretar Antony Blinken odvojeno razgovarao telefonom sa vojnim liderom generalom Abdel-Fattahom Burhanom, i Abdallom Hamdokom, svrgnutim premijerom koji je u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji.

Blinken je pozvao je na hitan povratak u vladu koju predvode civili i na oslobađanje uhapšenih tokom puča.

Sudanska državna novinska agencija SUNA javila je da je Burhan obećao da će “dovršiti tranziciju i sačuvati sigurnost zemlje”, do održavanja izbora.

Al-Wathig al-Berier, generalni sekretar partije Uma, pozvao je u petak međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vojsku da deeskalira. Od državnog udara, generali su nastavili da rasturaju prelaznu vladu i hapse prodemokratske lidere. Uma je najveća politička partija Sudana i ima ministre u svrgnutoj vladi.

Izvor: Agencije