Bidenova administracija odobrila prodaju oružja S. Arabiji vrijednu 650 miliona dolara

U saopštenju Pentagona se navodi kako će omogućavanje Kraljevini da kupi američke rakete zrak-zrak “unaprijediti sigurnost prijateljske zemlje”.

Ranije je predsjednik Biden rekao da će prekinuti američku podršku "ofanzivnim operacijama" Saudijske Arabije u Jemenu, uključujući "relevantnu prodaju oružja" (Reuters)

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju raketa zrak-zrak vrijednu 650 miliona dolara Saudijskoj Arabiji, objavio je Pentagon. Ovo će biti prva velika prodaja oružja Bidenove administracije zaljevskoj kraljevini, piše Al Jazeera English.

U saopštenju Pentagona se navodi da je američki State Department odobrio prodaju kako bi pomogao Rijadu da se suprotstavi sadašnjim i budućim prijetnjama.

“Ova predložena prodaja će podržati vanjsku politiku SAD i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država pomažući u poboljšanju sigurnosti prijateljske zemlje koja nastavlja biti važna sila za politički i ekonomski napredak na Bliskom istoku”, rekao je Pentagon.

Dodaje se da će firma Raytheon sa sjedištem u Massachusettsu biti “glavni izvođač” za prodaju AIM-120C-7/C-8 naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) i prateće opreme.

Rakete se ‘ne koriste za gađanje kopnenih ciljeva’

Prodaja dolazi mjesecima nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da će prekinuti američku podršku “ofanzivnim operacijama” Saudijske Arabije u Jemenu, uključujući “relevantnu prodaju oružja”.

Biro za političko-vojna pitanja State Departmenta naveo je u seriji tvitova u četvrtak da se projektili “ne koriste za gađanje kopnenih ciljeva”.

“Vidjeli smo porast prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju u protekloj godini”, dodaje se.

“Saudijske rakete AIM-120C, raspoređene iz saudijskih aviona, bile su ključne u presretanju ovih napada koji su takođe [doveli] američke snage u opasnost i više od 70.000 američkih građana u Kraljevini u opasnost.”

Za prodaju nije potrebno odobrenje Kongresa, ali zakonodavci mogu blokirati dogovor usvajanjem zakona o neodobravanju u Senatu i Predstavničkom domu.

Prodaja raketa uslijedila je nakon što je SAD u septembru odobrio ugovor o održavanju helikoptera za Saudijsku Arabiju, vrijedan 500 miliona dolara.

‘Trgovanje smrću’

Brzo su uslijedile i reakcije kritičara Saudijske Arabije.

“Ovo nema nikakve veze sa činjenjem svijeta boljim mjestom i sve ima veze s podsticanjem naše odbrambene ekonomije”, napisala je Marianne Williamson, autorica i bivša predsjednička kandidatkinja na Twitteru. “Američka ekonomija ne bi se trebala graditi oko trgovanja smrću.”

Kao kandidat, Biden je kritikovao Saudijsku Arabiju zbog rata u Jemenu i ubistva američkog novinara Jamala Khashoggija, nazivajući kraljevstvo “parijom”.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je prodaja rakte zrak-zrak “u potpunosti u skladu s obećanjem administracije … da diplomatijom vodi do okončanja sukoba u Jemenu, istovremeno osiguravajući da Saudijska Arabija ima sredstva da se brani od zračnih napada Husa koje podržava Iran ”.

Ogromna humanitarna kriza u Jemenu

Saudijska intervencija u Jemenu počela je 2015. godine kada su Kraljevina i koalicija njenih regionalnih saveznika započeli kampanju bombardovanja protiv pobunjenika Husa u zemlji, koji su zauzeli glavni grad Sanu i veći dio zemlje.

Saudijska Arabija Huse smatra zastupnicima Irana, navodi koje odbacuju i pobunjenici i Teheran. Rat je izazvao ogromnu humanitarnu krizu, a UN je prošle godine saopštio da je oko 233.000 ljudi umrlo u sukobu.

Usred sve jačih prekograničnih napada Husa i ofanzive pobunjenika da zauzmu strateški grad Marib, Saudijska Arabija je u martu ponudila prekid vatre u Jemenu.

Ali Husi su odbacili prijedlog, ističući da zračna i pomorska blokada zemlje predvođena Saudijskom Arabijom mora biti bezuslovno ukinuta prije nego što se borbe okončaju.

Izvor: Al Jazeera