Papa imenovao prvu ženu na čelo vatikanskog Guvernatorata

Kao glavna taknica Guvernatorata, sestra franjevka Raffaella Petrini bit će zadužena za nadzor administrativnih operacija, posebno vatikanskih muzeja, pošte i policije.

Papa Franjo je više puta rekao da žene imaju važniju ulogu u Katoličkoj crkvi (EPA)

Papa Franjo imenovao je prvu ženu na čelo vatikanskog Guvernatorata, sestru franjevku Raffaellu Petrini, nastavljajući napore za postizanje veće ravnopravnosti spolova u Katoličkoj crkvi.

Kao glavna tajnica Guvernatorata, ta italijanska redovnica (52) bit će zadužena za nadzor administrativnih operacija, posebno vatikanskih muzeja, pošte i policije.

Tako će postati najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Prema informacijama online lista National Catholic Reporter, tu je ulogu tradicionalno obavljao biskup.

Papa Franjo je više puta rekao da žene imaju važniju ulogu u Katoličkoj crkvi.

Značajne promjene

U januaru je promijenio zakon kako bi im omogućio da mogu čitati na liturgijama, posluživati na oltaru i dijeliti pričest, ali nije spominjao da bi te promjene jednog dana mogle omogućiti ženama da budu svećenice.

U februaru je ženu imenovao podtajnicom biskupske sinode, prvu ženu s pravom glasa u organu koji proučava važna pitanja doktrine.

Papa je 2016. godine osnovao komisiju zaduženu za proučavanje historije žena đakonica tokom ranih godina Katoličke crkve, u procesu koji bi eventualno mogao utrti ženama put do te funkcije danas, nadaju se reformatori.

Ali, zaključci te komisije nisu ispunili očekivanja i papa je za još jednu godinu produžio proučavanje tog pitanja.

Izvor: Agencije