Šef MI6: Rusija i Kina u utrci da ovladaju vještačkom inteligencijom

Zapadne agencije strahuju da bi Peking mogao dominirati svim ključnim tehnologijama u nastajanju unutar decenije.

MI6 djeluje u inostranstvu i ima zadatak braniti Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove interese (Reuters)

Šef britanske inostrane špijunske službe upozorava da su Kina i Rusija u utrci da ovladaju vještačkom inteligencijom, na način koji bi mogao unijeti revoluciju u geopolitici u predstojećih deset godina.

Richard Moore, koji od oktobra 2020. vodi Tajnu obavještajnu službu poznatu kao MI6, u utorak će održati prvi javni govor otkako je došao na čelo organizacije.

U dijelu izlaganja, koji je britanska vlada objavila unaprijed, tvrdi da su kvantni inženjering, inženjerska biologija, ogromne količine podataka i napredak u računarskoj moći predstavljaju prijetnju s kojom demokratske sile moraju pozabaviti.

“Naši protivnici ulažu novac i ambicije u ovladavanje umjetnom inteligencijom, kvantnim računarima i sintetičkom biologijom, jer znaju da će im ovladavanje tim tehnologijama dati snagu”, tvrdi Moore, koji rijetko drži javne govore.

Svjetski špijuni pokušavaju se uhvatiti ukoštac sa seizmičkim napretkom tehnologije koji predstavlja izazov tradicionalnim špijunskim operacijama koje vode ljudi, a koje su dominirale špijunažom hiljadama godina.

Moore je mišljenja da bi tehnološki napredak u sljedećoj deceniji mogao nadmašiti sav tehnološki napredak postignut tokom prošlog stoljeća.

Kineski ekonomski i vojni uspon

Posebno zabrinjavaju špijuni ruske i kineske obavještajne agencije u svjetskim liberalnim demokracijama, koje su požurile iskoristiti moć niza sofisticiranih tehnologija, ponekad bržim tempom nego na Zapadu.

Zapadne obavještajne agencije strahuju da bi Peking mogao dominirati svim ključnim tehnologijama u nastajanju unutar decenije, posebno umjetnom inteligencijom, sintetskom biologijom i genetikom.

Kineski ekonomski i vojni uspon u posljednjih 40 godina smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja u posljednje vrijeme, uz pad Sovjetskog Saveza 1991., kojim je okončan Hladni rat.

MI6, kojeg pisci prikazuju kao poslodavca nekih od najupečatljivijih izmišljenih špijuna, od Georgea Smileyja Johna le Carrea do Jamesa Bonda Iana Fleminga, djeluje u inostranstvu i ima zadatak braniti Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove interese.

Moore tvrdi da će se MI6 morati odreći dijela svoje duboko ukorijenjene tajnosti i raditi s tehnološkim kompanijama u borbi protiv prijetnji koje se brzo razvijaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije