Koliko nas treba brinuti omikron?

Svjetska zdravstvena organizacija je B.1.1.529 ili omikron klasificirala kao ‘zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu’, objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika korona virusa.

Vijest o novoj varijanti navela je brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske kompanije da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od COVID-a 19 (EPA)

Nova varijanta korona virusa nazvana omikron, koja je najprije identificirana u Južnoafričkoj Republici i ubrzo se proširila po evropskim i azijskim državama, izaziva zabrinutost u cijelome svijetu s obzirom na velik broj mutacija koje pridonose njezinu bržem širenju, mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva, povećati rizik od ponovne zaraze, pa čak i izbjeći antitijela.

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske kompanije da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od COVID-a 19.

Što zabrinjava naučnike?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je B.1.1.529 ili omikron klasificirala kao “zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu”, objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika korona virusa, prenosi Hina.

U svijetu je i dalje dominantna delta varijanta. U Sjedinjenim Američkim Državama ona čini 99,9 posto, no još nije poznato hoće li omikron uspjeti ‘istisnuti’ deltu, rekao je dr. Graham Snyder, epidemiolog i direktor odjela za prevenciju infekcija Medicinskog centra Univerziteta u Pittsburghu.

Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u dijelu virusa što ga ciljaju postojeća cjepiva, a dosadašnja ih imaju do 10. Također se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.

Zbog omikronovih mutacija određene će vrste liječenja COVID-a 19, uključujući terapiju antitijelima u prevenciji i liječenju bolesti, vjerojatno postati neučinkovite, rekao je dr. David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Columbia.

No eksperimentalne antivirusne pilule, poput Paxlovida kompanije Pfizer i Merckova molnupiravira ciljaju dijelove virusa koji se kod omikrona nisu izmijenili, zbog čega bi upravo ti lijekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijenta nastao cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti.

Nepoznanice

Naučnici kažu da bi moglo proći još nekoliko sedmica prije nego što budu u stanju definirati tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta korona virusa, dok ne utvrde u kolikoj je mjeri zarazna i koliko se već uspjela proširiti.

Neki ukazuju na to da je i neke druge varijante, isprva proglašene zabrinjavajućima, poput bete (također prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici), u konačnici zamijenila delta.

No najveće pitanje i nepoznanica za naučnike je sljedeće – hoće li zaštita cjepivom, a poznato je da je u svijetu dosad dano gotovo osam milijardi doza, i dalje biti učinkovita i hoće li osobe koje su preboljele COVID biti imune na zarazu omikronom.

Stručnjaci još ne znaju ni hoće li omikron izazvati manje težak ili još teži oblik COVID-a 19 u usporedbi s ostalim sojevima korona virusa.

Kako najbolje reagirati?

Omikron još nije identificiran u Sjedinjenim Američkim Državama, no vjerojatno je već prisutan i ondje, smatraju naučnici.

Čak i bez te nove varijante korona virusa, stopa zaraze COVID-om u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u posljednjih nekoliko sedmica, uglavnom u sjevernim dijelovima zemlje. Stručnjaci kažu da je to zato što ljudi zimi više borave u zatvorenim prostorima.

Neke su države odmah odlučile ograničiti putovanja iz Južne Afrike.

Uz ograničenja koja je propisala vlada, pojedinci bi i sami trebali procijeniti koliko su podložni obolijevanju od COVID-a i jesu li u opasnosti od zaraze kada donose odluke o putovanjima u vrijeme zimskih praznika, rekao je dr. Snyder.

I on i njegovi kolege ističu da cijepljenje treba ostati prioritet unatoč tomu što još nije poznato je li i koliko je cjepivo učinkovito u slučaju zaraze omikronom.

Istodobno bi svi trebali nastaviti nositi zaštitne maske, izbjegavati gužve, redovito provjetravati prostorije i prati ruke.

“I dalje su nam na raspolaganju svi oni alati koji djeluju u slučaju bilo koje varijante”, podsjetio je dr. Eric Topol, direktor Instituta Scripps Research Translational Institute u La Jolli u Kaliforniji.

Izvor: Agencije