Izrael zabranjuje ulazak stranaca zbog omikron soja

Odobreno da sigurnosna služba Shin Bet koristi kontroverznu tehnologiju nadgledanja telefona kako bi pratila osobe kod kojih je potvrđena zaraza.

Novi soj otkriven je za vikend kod putnika koji se vratio iz Malavija i trenutno se istražuje sedam drugih sumnjivih slučajeva (Reuters)

Izraelske vlasti će od nedjelje uvečer zabraniti ulazak stranaca u državu u nadi da će usporiti širenje novog soja korona virusa. Saopćile su i kako će se ponovo početi koristiti kontroverzna tehnologija da se uđe u trag zaraženima, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo zdravlja je saopćilo da je tzv. korona virus kabinet odobrio da se na crvenu listu stavi 50 afričkih zemalja i obavezan karantin za sve Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva, te da je ulazak stranaca zabranjen osim u slučajevima koje odobri specijalni odbor.

Vakcinisani izraelski građani morat će se podvrgnuti PCR testu i samoizolaciji na tri dana, a ako nisu vakcinisani onda se ta mjera produžava na sedam dana, navodi se u saopćenju.

Također je odobreno da sigurnosna služba Shin Bet koristi kontroverznu tehnologiju nadgledanja telefona kako bi pratila osobe kod kojih je potvrđena zaraza novim omikron sojem korona virusa.

Sedam sumnjivih slučajeva

Izraelske organizacije za ljudska prava su kritizirale takvu mjeru, označivši je kršenjem prava na privatnost i izraelski Vrhovni sud je ranije ove godine presudio da upotreba takve tehnologije bude ograničena.

U subotu je novi soj otkriven kod putnika koji se vratio iz Malavija i trenutno se istražuje sedam drugih sumnjivih slučajeva, uključujući troje vakcinisanih. Svi su stavljeni u izolaciju, dodaju agencije.

U Izraelu, u kome živi 9,3 miliona stanovnika, preminulo je najmanje 8.184 ljudi od korona virusa od početka pandemije.

Većina stanovnika, odnosno više od 6,3 miliona, je primila najmanje jednu dozu Pfizer/BioNTech vakcine, oko 5,77 miliona dvije, a više od četiri miliona i treću, booster dozu.

Izvor: Agencije