Blinken i Lavrov dolaze na sastanak OSCE-a u Stockholmu

Ovo je prvi put nakon 2017. da će američki i ruski ministar biti zajedno na godišnjoj ministarskoj sjednici OSCE-a, jednom od rijetkih tijela u kojima su i SAD, i Rusija.

Sastanak koji se održava 2. i 3. decembra događa se u prilikama napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici, gdje Kijev i Zapad strahuju od ruske ofanzive (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sudjelovat će na sastanku ministara OSCE-a potkraj iduće sedmice u Stockholmu, saopćilo je švedsko predsjedateljstvo te organizacije.

Ovo je prvi put nakon 2017. da će američki i ruski ministar biti zajedno na godišnjoj ministarskoj sjednici, istaknula je njihova švedska kolegica Ann Linde na konferenciji za medije, navodi dpa.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), rijetko međunarodno tijelo u čijem su članstvu i Sjedinjene Američke Države i Rusija, nastoji osnažiti svoju ulogu nakon invazije Krima 2014. i porasta napetosti.

Švedska će, uz druge izjave, predati OSCE-u tekst o Ukrajini koji će Moskva najvjerojatnije blokirati jer se u njemu navodi da je Krim u Ukrajini, navodi njemačka novinska agencija.

Susret u vrijeme napetosti

Sastanak koji se održava 2. i 3. decembra događa se u prilikama napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici, gdje Kijev i Zapad strahuju od ruske ofanzive.

“Moramo uvijek imati širom otvorene oči, ali nema znakova da Rusija neće ispuniti svoje obveze”, rekla je Linde koja se prošle sedmice u Moskvi sastala s Lavrovom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da je njegova zemlja otkrila planove o državnom udaru 1. i 2. decembra, iako nije izričito spomenuo da Rusija stoji iza toga, kao i da je njegova zemlja “u cijelosti pripremljena” na vojnu eskalaciju s Moskvom, optuženu da je blizu ukrajinske granice rasporedila nove snage.

Na dnevnom redu sastanka iduće sedmice trebalo bi se naći i pitanje migranata na granici Bjelorusije i Evropske unije, a najavljen je dolazak pedesetak ministara.

Švedska koja u 2021. predsjedava OSCE-om treba u 2022. predati dužnost Poljskoj.

Izvor: Agencije