Čuvena ‘zelenooka Afganistanka’ evakuirana u Italiju

Kancelarija premijera je saopćila kako je Italija organizirala evakuaciju Sharbat Gule nakon što je zatražila pomoć da napusti zemlju.

Gula je međunarodnu slavu stekla 1984. godine kao djevojčica izbjeglica iz Afganistana (AP)

Čuvena “zelenooka Afganistanka” sa naslovne strane magazina National Geographic stigla je u Italiju u sklopu evakuacije Afganistanaca, nakon što su talibani preuzeli vlast u toj državi, saopćila je italijanska Vlada, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na britanski Guardian.

Kancelarija premijera Marija Draghija je saopćila kako je Italija organizirala evakuaciju Sharbat Gule nakon što je zatražila pomoć da napusti zemlju. Vlada Italije će pomoći da se ona integrira u život u ovoj državi, navodi se u saopćenju Vlade iz Rima.

Gula je međunarodnu slavu stekla 1984. godine kao djevojčica izbjeglica iz Afganistana, nakon što je fotografija ratnog fotografa Stevea McCurryja, na kojoj je Gula sa prodornim zelenim očima, objavljena na naslovnoj strani magazina National Georgraphic.

Bijeg u Pakistan

McCurry je ponovo pronašao Gulu 2002. godine.

Ona je 2014. bila u Pakistanu, ali se sakrila kada su je vlasti optužile da je kupila lažnu pakistansku ličnu kartu, nakon čega je naređena njena deportacija.

Avionom je odvezena u Kabul gdje je predsjednik priredio prijem za nju u predsjedničkoj palati i predao joj ključeve od novog stana.

Italija je bila jedna od nekoliko zapadnih država koje su zračnim putem izvele stotine Afganistanaca iz države nakon odlaska američkih snaga i preuzimanja vlasti od strane talibana u augustu.

Izvor: Agencije