SAD: Trojica proglašena krivim za ubistvo Ahmauda Arberyja

Tri osobe bile su optužene da su progonile i upucale Afroamerikanca u slučaju koji je izazvao masovne proteste.

Ahmaud Arbery je ubijen dok je džogirao (EPA)

Porota u američkoj saveznoj državi Georgiji proglasila je krivim tri osobe za ubistvo Ahmauda Arberyja, čija je smrt prošle godine izazvala masovne proteste protiv rasizma u SAD-u.

Porota je utvrdila da je 35-godišnji Travis McMichael kriv po svih devet tački optužnice, uključujući uključujući teško ubistvo, lažno zatvaranje i teški napad.

Njegov otac, 65-godišnji Gregory McMichael i njegov susjed 52-godišnji William Brayn, koji je snimio događaj, također su proglašeni krivim po sedam osnova.

Sva trojica, koji su se ranije izjasnili da nisu krivi, optuženi su da su progonili i upucali Arberyja u februaru 2020. dok je džogirao u Satilla Shoresu, u blizinni Brunswicka u Georgiji.

Procurio video-snimak

Ubistvo 25-godišnjaka postalo je dio priče o rasnoj nepravdi u SAD-u, nakon što je video snimak ubistva procurio dva mjeseca poslije, poslije čega je slučaj preuzeo Ured za istrage Georgije, koji je ubrzo uhapsio tri osobe.

Videosnimak je načinio neidentificirani svjedok iz drugog automobila, koji je zabilježio trenutke kad je Arbery trčao uz ulicu, a pored njega se zaustavio pick-up. Nakon toga je uslijedio pucanj.

Potom se vidi kako se Arbery borio sa čovjekom koji je držao pušku, dok je druga osoba iz pick-upa stajala pored sa svojim oružjem. Nakon još dva ispaljena hica Arbery se srušio na tlo.

Sudija Višeg suda Georgije Timothy Walmsley rekao je da će započeti proces zakazivanja izricanja kazne u narednih nekoliko sedmica.

Sva trojica muškaraca i dalje se suočavaju s federalnim optužbama za zločine iz mržnje u suđenju koje će se održati početkom 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera