Papa poručio proizvođačima oružja: Stanite!

Poglavar Rimokatoličke crkve uputio je pozive na razoružanje i rekao da nuklearno oružje treba zabraniti, jer je čak i njegovo posjedovanje iz razloga odvraćanja ‘perverzno’.

Na Dušni dan, papa je služio misu na francuskom vojnom groblju u Rimu (EPA)

Papa Franjo, u posjeti vojnom groblju na dan kada se katolici prisjećaju svojih mrtvih, pozvao je u utorak proizvođače oružja da “stanu”, jer rat “guta djecu domovine”.

Na Dušni dan, poglavar Rimokatoličke crkve je služio misu na francuskom vojnom groblju u Rimu, mjestu pokopa oko 1.900 francuskih i marokanskih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Posjedovanje nuklearnog oružja perverzno

Papa Franjo, koji svake godine na spomendan posjećuje groblje, položio je bijele ruže i zaustavio se kod nekih od grobova kako bi se pomolio te spomenuo da na jednom piše “Nepoznati, umro za Francusku, 1944.”

“Čak ni ime… Ali, u srcu Boga sva su naša imena. Ovo je tragedija rata”, rekao je u improviziranoj propovijedi.

“Ali… borimo li se dovoljno da ne bude ratova, da ne postoje ekonomije zemalja koja jačaju zahvaljujući industriji oružja?”, upitao je.

“Ove grobnice su poruka mira. Stanite, braćo i sestre, stanite. Stanite, proizvođači oružja, stanite!” kazao je i dodao da su ljudi pokopani na ovom groblju među brojnim “žrtvama rata koji guta djecu domovine”.

Uputio je mnoge pozive na razoružanje i rekao da nuklearno oružje treba zabraniti, jer je čak i njegovo posjedovanje iz razloga odvraćanja “perverzno” i neodbranjivo.

‘Uvreda žrtvama marokanskih vojnika’

Kada je prošlog mjeseca objavljeno mjesto mise, italijanska grupa je protestirala, rekavši da je izbor uvreda žrtvama marokanskih vojnika, poznatih kao Goumiers, koji su počinili mnoga nasumična ubistva i silovali mnoge Italijanke na selu između Napulja i Rima kada su savezničke snage napredovale na Apeninskom poluotoku.

Jedan takav incident ovjekovječen je u neorealističkom filmu Vittoria De Sice Dvije žene iz 1960. godine, sa Sophiom Loren u glavnoj ulozi, u kojem je ispričana priča o ženi i njenoj kćeri koje su obje silovali marokanski vojnici južno od Rima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO