Zaključava se cijela Austrija, vakcinacija postaje obavezna

Karantin će trajati najduže do 13. decembra za vakcinisane ili izliječene, a nastavlja za ostale.

Oko 66 posto austrijske populacije je vakcinisano, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama (EPA)

Austrijska vlada donijela je danas odluku da od ponedeljka, 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije sa korona virusom.

U dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da lockdown traje najduže do 13. decembra za vakcinisane i izliječene od COVID-19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i poslije tog datuma.

Učenici će morati da se vrate modelu online obrazovanja, restorani će biti zatvoreni, a svi kulturni događaji će biti otkazani.

Također, vlada Austrije je odlučila da od 1. februara naredne godine uvede obaveznu vakcinaciju za sve građane, prenosi Tanjug.

Oko 66 posto austrijske populacije je vakcinisano, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu, piše Hina.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg rekao je na press-konferenciji da ove mjere nije bilo lako donijeti, ali da su morale biti preduzete zbog loše epidemiološke situacije.

“Uvijek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi u to. Mjere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lockdown za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro”, rekao je Schallenberg.

‘Jedini put je vakcinacija’

Dodao je da je dugo postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali da se mora gledati realnosti u oči.

„Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude uvjerimo da se dobrovoljno vakcinišu, radi svoje i zaštite bližnjih. Ali, moramo priznati realnost”, rekao je kancelar.

Ukazao je da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem, a posljedice su prepune intenzivne nege i ogromna ljudska patnja.

“Zato smo se odlučili za teške mjere. U cijeloj zemlji bit će obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcija. Ne želimo peti, šesti talas… Virus ostaje, morat ćemo da živimo s tim, a jedini put je vakcinacija”, rekao je Schallenberg.

Na dan kada je austrijska vlada najavila uvođenje lockdowna registrovano je 15.809 novozaraženih.

Poređenja radi, u petak prošle sedmice bilo ih je 11.798.

U protekla 24 sata preminulo je 48 zaraženih.

Izvor: Agencije