Rusija odbacila kritike zbog testiranja protivsatelitskog oružja

Ministarstvo odbrane u Moskvi je saopćilo je da otpad u svemiru od testiranja nije prijetnja za Međunarodnu svemirsku stanicu te da Washington to zna. 

Zvaničnici NASA-e tražit će da se razgovara o testiranju protivsatelitskog oružja tokom posjete Moskvi (EPA - Ilustracija)

Rusija je u utorak objavila kako je uspješno provela testiranje oružja koje je za metu imalo stari ruski satelit i odbacila kritike SAD-a, Velike Britanije i NATO-a da je testiranje bilo opasno za svemirske letjelice u orbiti, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Američki zvaničnici kazali su da je testiranje provedeno u ponedjeljak stvorilo polje otpada u orbiti koje ugrožava Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i koje će godinama biti opasnost za svemirske aktivnosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je test bio nepromišljen, da je prijetnja za ISS i kinesku letjelicu u orbiti te da pokazuje da Rusija razvija nove sisteme oružja.

Glasnogovornik britanske vlade osudio je test i pozvao Moskvu da se pridruži raspravama u Ujedinjenim narodima o “odgovornom ponašanju kad je riječ o svemiru”.

Raniji testovi drugih država

Rusko Ministarstvo odbrane kazalo je da otpad od testiranja nije prijetnja za ISS te da Washington to zna.

“Rusko Ministarstvo odbrane uspješno je provelo testiranje 15. novembra, koje je za metu imalo rusku svemirsku letjelicu Tselina-D, koja nije u funkciji i koja je u orbiti od 1982. godine”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane, koje napominje da su SAD, Kina i Indija već provodili slična testiranja.

Rusija ističe da je prisiljena jačati svoje odbrambene sposobnosti zbog toga što i SAD provodi testiranja naoružanja i što je 2020. godine uspostavio svemirske snage.

Moskva naglašava da godinama poziva da se postigne dogovor o prekidu korištenja oružja u svemiru, ali Washington i njegovi saveznici to su blokirali u UN-u.

Zvaničnici Američke svemirske agencije tražit će da se razgovara o testiranju protivsatelitskog oružja u srijedu tokom posjete Moskvi, rekao je direktor NASA-e u utorak, prenosi agencija RIA.

Izvor: Agencije